Thursday , February 2 2023

Parlamentul scotian ar putea bloca Brexitul

“Regatul Unit pentru care Scotia a votat sa ramana in 2014 nu mai exista”, a declarat duminica Nicola Sturgeon, premierul Scotiei, dupa ce a subliniat ca un nou referendum pe tema independentei este “foarte probabil” acum ca britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, relateaza AFP.
nicola sturgeon

“Voi face totul pentru a proteja interesele scotienilor”, a declarat Sturgeon (foto) la BBC.
Spre deosebire de englezi, scotienii au votat in majoritate pentru ramanerea in UE, iar doua sondaje date publicitatii duminica aratau ca ei ar vota pentru independenta Scotiei in cazul organizarii unui nou referendum.
“Acesta nu va fi o repetare a referendumului din 2014. Contextul si circumstantele s-au schimbat complet”, a adaugat lidera Partidului national scotian (SNP).
In 2014, scotienii au votat in proportie de 55% sa ramana in Regatul Unit. Insa, potrivit unui sondaj realizat de Panelbase pentru Sunday Times, ar fi 52% care ar vota astazi pentru independenta. Potrivit unui alt sondaj, realizat de ScotPulse, 59% dintre scotieni ar vota pentru independenta.
“Cred ca scotienii ar considera inacceptabil” ca guvernul britanic sa le refuze organizarea unui nou referendum, a declarat Nicola Sturgeon. “Nu l-as sfatui pe cel care va fi noul prim-ministru sa adopte aceasta pozitie”, a mai spus ea, in conditiile in care David Cameron a demisionat din functie vineri.
Odata rezultatul cunoscut, Sturgeon a declarat ca un nou referendum asupra independentei Scotiei este “foarte probabil” in urmatorii doi ani.
Ea a cerut de asemenea un loc la masa negocierilor cu Bruxelles-ul in cadrul discutiilor privind retragerea Marii Britanii.
“Ceea ce se va intampla este ca vor exista consecinte foarte dureroase pentru Regatul Unit (…) Vreau sa incerc sa protejez Scotia de acestea”, a mai spus Sturgeon duminica.
Intrebata ce vrea sa obtina in timpul negocierilor si daca va actiona pentru ca Scotia sa incerce sa intre in UE, ea a raspuns: “Nu va fi o decizie asupra Scotiei care pleaca, va fi o decizie asupra Scotiei care ramane”.
“Argumentatia noastra este ca noi nu vrem sa iesim. Nu vrem sa iesim pentru ca apoi sa revenim”, a explicat Nicola Sturgeon.
Parlamentul scotian ar putea lua in considerare blocarea legislatiei privind iesirea Marii Britanii din UE, daca acest lucru este necesar pentru a proteja interesele Scotiei, a mai spus premierul scotian Nicola Sturgeon duminica, potrivit Reuters.
Intrebata intr-un interviu la BBC daca ar lua in considerare sa ceara parlamentului scotian sa blocheze o motiune prin care se cere aprobarea legislativa (pentru Brexit, n.r.), Sturgeon a raspuns: “Bineinteles”.
“Daca parlamentul scotian judeca aceasta tinand cont de ceea ce bine pentru Scotia, atunci optiunea de a anunta ca nu avem de gand sa votam pentru ceva ce este impotriva intereselor Scotiei – bineinteles ca aceasta chestiune va fi pusa pe masa”, a explicat ea.
HotNews

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …