Monday , November 28 2022

Parlamentul regional din Crimeea a proclamat independența de Ucraina. Rubla, moneda oficială a republicii separatiste

crimeea2

Parlamentul Crimeii a proclamat luni independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia, relatează AFP. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. De altfel, de astăzi rubla a devenit moneda oficială a republicii separatiste, iar trupele ucrainene vor rămâne în peninsulă.
Toţi cei 85 de deputaţi ai Parlamentului din Crimeea au votat în unanimitate independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia. Asta după ce alegătorii au aprobat în proporţie de 97 la sută separarea de Ucraina şi alipirea la Rusia la referendumul de duminică.
„Republica Crimeea cere Naţiunilor Unite şi tuturor ţărilor din lume recunoaşterea unui stat independent. (…) Şi cere Federaţiei Ruse să o accepte ca membru”, stipulează textul adoptat de Parlamentul din Simferopol.
Liderul separatist Serghii Aksionov a precizat că peninsula va trece la 30 martie la ora Moscovei. El apreciase anterior că tranziţia tuturor instituţiilor Crimeei către Rusia va dura cel puţin un an.
O delegaţie a Parlamentului Crimeei va pleca luni la Moscova, unde Duma urmează să voteze vineri în favoarea unei includeri a Crimeei în Federaţia Rusă.
Naţionalizarea tuturor bunurilor deţinute în Crimeea de statul ucrainean ar putea viza, de asemenea, bazele militare încercuite de la sfârşitul lui februarie de civilii proruşi şi de militarii trimişi de Moscova.
Autorităţile de la Simferopol au declarat în mai multe rânduri că militarii care vor să rămână loiali Kievului vor fi obligaţi să părăsească peninsula. Cei originari din Crimeea şi care acceptă să depună jurământul în faţa noii puteri vor fi încorporaţi în armata rusă, informează Mediafax.
Potrivit lui Aksionov, care a transmis un mesaj pe Twitter, 500 de militari ucraineni ar fi părăsit deja bazele în oraşul portuar Sevastopol.
Totodată, rubla este de acum moneda oficială a republicii separatiste Crimeea, a anunţat luni Parlamentul local. Hrivna, moneda ucraineană folosită până în prezent, va fi acceptată în paralel până la 1 ianuarie 2016, a precizat Parlamentul pe site-ul său de Internet.
În plus, trupele ucrainene vor rămâne în Crimeea, a declarat luni ministrul interimar ucrainean al Apărării Igor Teniuh.
„Militarii care sunt mobilizaţi (în Crimeea) vor rămâne acolo”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă.
Preşedintele Parlamentului Crimeei a anunţat anterior că unităţile militare ucrainene din peninsulă vor fi dizolvate.

Vezi si

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA. Este acuzat că ar fi intervenit pentru acordarea unor contracte publice firmelor pe care le controla

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de …