Friday , April 19 2024

Parlamentul grec a aprobat REFORMELE cerute de Europa. Cele mai grave violenţe de stradă din ultimii ani

violente atena

Parlamentul grec a adoptat în cursul nopții de miercuri spre joi o serie de reforme dure cerute de creditorii Atenei în prealabil la un nou plan de ajutorare, în pofida unor defecțiuni remarcabile din tabăra premierului Alexis Tsipras, scrie AFP.
Pe străzile din Atena s-a instalat haosul, după votul privind măsurile de austeritate. Mii de manifestanţi anti-UE au atacat forţele de ordine cu pietre şi sticle incendiare. Ei au dat foc tomberoanelor, au răsturnat maşini, inclusiv un car de televiziune şi au spart vitrine, potrivit România TV.
Poliţia a răspuns în forţă, cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost rănite, iar cel puţin 50 de oameni au fost arestaţi.
Au fost cele mai grave violenţe cu care s-a confruntat ţara în ultimii ani. Şocant este că, în timp ce oamenii se băteau în stradă, premierul Alexis Tsipras s-a declarat mândru de cum a luptat ţara sa împotriva austerităţii.
Potrivit unui prim calcul, 229 de deputați au validat textul, șase s-au abținut, iar 64, printre care fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis și președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, au votat împotriva acestor măsuri care se referă în special la majorarea TVA și o reformă a sistemului de pensii.
Dezbaterile din Parlamentul de la Atena s-au desfăşurat într-o atmosferă tensionată, în timp ce peste 13.000 de persoane protestau în Piaţa Syntagma.
Preşedintele Parlamentului, Zoe Konstantopoulou, a avut un ton vehement împotriva măsurilor de austeritate, părăsind plenul de două ori şi denunţând măsuri care, crede ea, ar duce la “genocid social” şi ar echivala cu o “lovitură de stat”.
Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor reuni într-o teleconferinţă joi la ora 10.00 (11.00, ora României), pentru a discuta despre criza din Grecia.
Premierul Alexis Tsipras a pledat pentru acceptarea unui acord “incorect”, dar care este singura alternativă la “anarhie”.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.
 
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …