Sunday , May 22 2022

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord: Fondurile europene, condiționate de respectarea statului de drept

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE (reprezentanții statelor membre) au ajuns joi la un acord în ceea ce privește condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în țările membre UE. Anunțul a fost postat pe contul de Twitter al comisiei pentru control bugetar al Parlamentului European.

Este un pas uriaș înainte pentru deblocarea celor 1.800 de miliarde de euro (1,8 trilioane euro) conveniți de Consiliul European în iulie pe cele două componente financiare: bugetul UE pe viitorii 7 ani și fondul de relansare economică pentru țările afectate de pandemie, anunță G4Media.

Parlamentul European s-a declarat nemulțumit de modul în care acordul politic din Consiliul European a tratat chestiunea condiționării fondurilor UE de respectarea statului de drept și a avertizat că va bloca aprobarea pachetului financiar fără precedent. Germania, care exercită președinția rotativă a Consiliului UE, a dus negocieri intense pentru a armoniza poziția Ungariei și Poloniei (țările vizate de un asemenea mecanism) cu poziția intransigentă a Parlamentului European.

Un eventual blocaj politic ar fi însemnat amânarea pachetului financiar atât de așteptat de către majoritatea statelor membre. Spre exemplu, România poate beneficia prin acest pachet de fonduri europene în valoare de aproape 80 de miliarde de euro, o sumă fără precedent în istorie.

 

Vezi si

Peste 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, cu ocazia Sfinţilor Constantin şi Elena

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, numele de Constantin sau derivate …