Tuesday , November 29 2022

Parlamentul European demareaza procedura de activare a Articolului 7 in cazul Ungariei

Parlamentul European a decis, in votul de miercuri, sa dea unda verde procedurii pentru activarea Articolului 7 in cazul Ungariei, dupa ce, marti, prim-ministrul Viktor Orban a acuzat forul european ca vrea sa umileasca o tara care in trecut s-a opus, in numele Europei, Armatei Rosii a URSS.

Ungaria este a doua tara impotriva careia se ia aceasta masura, dupa Polonia, in cazul acesteia procedura fiind lansata de Comisia Europeana.
Decizia impotriva Budapestei a fost luata cu 448 voturi pentru, 197 voturi contra si 48 de abtineri.
Raportul Sargentini mentioneaza politicile duse de Guvernul Orban fata de ONG-uri, calusul pus libertatii de exprimare a presei, situatia de la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, dar si clientelismul politic.
Totodata, raportul mentioneaza sincopele din legislatia electorala.
Viktor Orban a raspuns in termeni raspicati Parlamentului European: “este o ofensa nu pentru un guvern, ci pentru o tara care a luptat cu Armata Rosie, care a aparat libertatea si care si-a asumat rolul de gardian al Europei”, a fost replica liderului maghiar, care a tinut un discurs, marti, in plenara de la Strasbourg.
Viktor Orban a jonglat, marti, in Parlamentul European reunit la Strasbourg, cu temele care l-au consacrat politic in 1989 – anticomunismul – si cele care i-au consolidat puterea autoritara din ultimii ani – crestinismul si anti-imigratia.
“Stiu ca v-ati hotarat deja, ca o majoritate va aproba raportul si ca discursul meu nu va va schimba parerea. Si totusi am venit azi aici, pentru ca nu veti condamna un guvern, ci o tara, o natiune.
O tara care este membra a familiei natiunilor crestin-europene de peste 1.000 de ani.
Veti condamna Ungaria, care si-a varsat sangele de cate ori a fost nevoie, care a luptat cu Armata Rosie a Uniunii Sovietice si care si-a deschis portile pentru prietenii din RDG. Ungaria a luptat pentru libertate si democratie.
Aceia care acuza Ungaria sunt cei care nu au trebuit sa isi asume riscuri, ei vor sa ii condamne pe cei care au luptat contra comunsimului”, a spus liderul de la Budapesta, intr-o dezbatere cruciala pentru Ungaria, la care Orban a tinut sa fie prezent, dar la care a intarziat aproape 15 minute.
“Acest raport este o insulta la adresa Ungariei si la adresa onoarei Ungariei”, a spus transant premierul maghiar.
Viktor Orban a folosit si tema anti-imigratie, care i-a definit ultimele mandate.
“Ungaria va fi pedepsita pentru ca a refuzat sa fie o tara de imigranti. Am construit un gard, am aparat Ungaria de migrantii ilegali, e prima data cand UE isi pedepseste propriii graniceri. Condamnati Ungaria pentru ca nu vrea sa fie o tara de migranti.
Oricare va fi decizia, Ungaria nu va accepta acest santaj, Ungaria se va apara impotriva migratilor. Fiecare stat membru are dreptul de a-si organiza viata in propria tara”, a concluzionat Orban.
ziare.com

Vezi si

Antony Blinken: SUA nu au aliat mai bun ca România 

SUA nu au aliat mai bun ca România, a declarat secretarul de stat american Antony …