Sunday , August 14 2022

Parlamentul European cere înscrierea dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale ale UE

Parlamentul European a cerut joi, prin vot, ca dreptul la avort să fie înscris în Carta Drepturilor Fundamentale ale UE. „Orice persoană are dreptul de a beneficia de un avort în condiții de siguranță și legalitate”, au decis deputații europeni, cu 324 de voturi pentru, 155 împotrivă și 38 de abțineri. Cererea vine după ce Curtea Supremă a SUA a eliminat din legea federală garantarea avortului.

Ei solicită Consiliului, care reprezintă statele membre, să includă acest drept în Carta Drepturilor Fundamentale.

Adoptată în 2000, această Cartă obligatorie din punct de vedere juridic are aceeași valoare ca și tratatele.

Includerea avortului între drepturile fundamentale necesită însă unanimitatea țărilor membre, conform actualelor tratate ale UE. Totuși, acest subiect îi împarte pe membri. Acesta este motivul pentru care deputații europeni au cerut și Consiliului „să se întâlnească pentru a discuta o convenție care să permită revizuirea tratatelor” spre a pune în discuţie regula unanimităţii.

Solicitarea este însoțită de o nouă condamnare fermă din partea Parlamentului European a „reducerii a drepturilor femeilor, a dreptului la sănătate și a drepturilor sexuale și reproductive în Statele Unite și în anumite state membre”.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a eliminat garanția legală federală a avortului în toată țara. Acum rămâne la latitudinea celor 50 de state americane să decidă asupra avortului.

 

Vezi si

La Bistrița a fost inaugurat un complex sportiv cu o sală polivalentă de 3.000 de locuri (FOTO)

Investiția, finanțată de Compania Naţională de Investiţii (CNI), s-a ridicat la 27.3 milioane de euro, …