Friday , June 14 2024

Parlamentul European blochează ajutorul de 100 de milioane de euro pentru Chisinau, dupa invalidarea alegerilor

Parlamentul European a votat o rezoluţie în care “își exprimă profunda îngrijorare cu privire la decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinăului de către Curtea Supremă de Justiție a Moldovei, luată în mod dubios și netransparent, ceea ce a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”. Documentul, care face şi o trecere în revistă a altor derapaje majore, cere “garantarea funcţionării mecanismelor democratice”, dar şi blocarea ajutorului macrofinanciar şi bugetar oferite de Uniunea Europeană Republicii Moldova.

Andrei Nastase (aici alaturi de Maia Sandu) nu poate ocupa postul de primar al Chisinaului, castigat in alegeri
Andrei Nastase (aici alaturi de Maia Sandu) nu poate ocupa postul de primar al Chisinaului, castigat in alegeri
Parlamentul European “consideră că, în urma deciziei de invalidare a alegerilor pentru primării din Chișinău, nu au fost îndeplinite condițiile politice de acordare a asistenței macrofinanciare, reamintind că o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanisme democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept și să garanteze respectarea drepturilor omului”, se arată într-o rezoluţie votată joi de Legislativul comunitar. Este vorba de o tranşă de 100 de milioane de euro.
“Deteriorare serioasă a relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, semnalează, în acest context, analistul Paul Ivan, de la European Policy Centre. Într-o postare pe Facebook, expertul anticipează că, în urma rezoluţiei, ajutorul macrofinanciar “va fi cu siguranță blocat”.
“Este cea mai dură rezoluție despre Moldova adoptată de Parlament în ultimii 10 ani”, comentează şi eurodeputatul Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE şi vicepreşedinte al comisiei pentru bugete din Parlamentul European.
Cei trei lideri ai opoziţiei, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Cibotaru, au subliniat caracterul de penalizare al acestei rezoluţii pentru abuzul făcut de puterea politică în contextul alegerilor din capitala ţării (detalii AICI). În schimb, reprezentanţii PD, partid aflat la guvernare, au scos în evidenţă calitatea “eminamente politică” a documentului.

Vezi si

Doi frați români, împușcați la Girona, în Spania. Unul a murit, celălalt e în stare gravă

Doi români au fost împuşcaţi în Spania în plină stradă, sub ochii îngroziţi ai martorilor, …

error: