Saturday , April 10 2021

Parlamentul a respins ordonanța privind majorarea cu 20% a alocațiilor

Ordonanța de urgență care prevede creșterea etapizată a alocațiilor copiilor a fost respinsă, miercuri, și în Camera Deputaților, for decizional. Astfel, după promulgare, Executivul va trebui să pună în aplicare legea de dublare a alocatiilor.

Decizia de respingere a ordonanței de urgență a Guvernului a fost luată cu 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă” și 29 de abțineri.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a cerut retrimiterea proiectului la Comisie, însă solicitarea a fost respinsă.

„E păcat să facem din alocații un subiect electoral. Eu cred că românii înțeleg acest joc politic pe care îl faceți. Eu cred că românii vă vor taxa la alegeri. Ei nu acceptă ca acest subiect să fie discutat politic”, a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman.

„Noi am votat pentru dublarea alocațiilor, drept pentru care nu putem accepta o strategie de tergiversare a acestei legi votată de Parlament”, a spus Marton Arpad, deputat UDMR.

„Ne-am învățat în ultimele luni ca PNL să ducă minciuna la nivel de artă. Nu pot să-mi explic cu pot să inventeze atâtea situații. Se întreba cineva retoric dacă s-au făcut studii… Ce studii să mai facem? 150 de lei e puțin, avem cea mai mică alocație pentru copii din Europa!

Nu negociem drepturile copiilor cu dvs. V-am dat lege, aveți obligația să o aplicați. Nu copiii României, nu copiii noștri trebuie să deconteze furturile liberalilor”, a afirmat și liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis.

Camera Deputaților a fost for decizional. Senatul a respins săptămâna trecută această ordonanță de urgență.

Astfel, după promulgare, se revine la proiectul iniţial, propus de PSD, anume dublarea alocaţiilor, de la 150 la 300 de lei pe lună.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevedea o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.

spotmedia.ro

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 pe scara Richter a avut loc vineri seara, în …