Friday , March 29 2024

Parlamentarii USR și-au dat demisia pentru a nu beneficia de pensii speciale

Parlamentarii USR au decis, marți, în unanimitate să-și depună demisiile pentru a nu beneficia de pensii speciale. Dan Barna a declarat că acestea vor intra în vigoare în ultima zi de mandat a actualei legislaturi.
„Am decis să ne asumăm că nu vom beneficia de pensii speciale, dar e o condiție pentru participarea la noua guvernare. Este un mesaj foarte clar. (…) E o decizie luată în unanimitate”, a declarat Barna.
Liderul USR a cerut convocarea conducerii parlamentului de urgență și organizarea miercuri a unei ședințe comune pentru a abroga articolele din statutul parlamentarilor care prevăd acordarea de pensii speciale.
”Timp de 4 ani de zile, USR a cerut în Parlament eliminarea pensiilor speciale. Timp de 4 ani de zile, proiectul nostru care viza eliminarea pensiilor a fost blocat și ținut la sertar în Parlament, tocmai pentru că vechea clasă politică nu își dorea ca acest deziderat să se realizeze.

În această dimineață, grupurile reunite ale USR din Senat și Camera Deputaților au decis cu unanimitatea colegilor prezenți să ne înaintăm demisiile, începând cu ultima zi a actualei legislaturi, tocmai pentru a arăta foarte clar că ceea ce USR promite și propune este urmat de fapte concrete!

Am decis să ne asumăm nu doar că nu va beneficia niciunul dintre noi de pensii speciale din această legislatură, ci faptul că este o condiție pentru următoarea guvernare și participarea USR la guvernare: abrogarea prevederilor privind pensiile speciale. Este un angajament de guvernare pe care îl vom respecta!”, a afirmat Dan Barna, la începutul conferinței de presă.

 Conform art. 4 din legea 96/2006, „pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar”. De menționat este că parlamentarii USR se află la primul mandat, așa că demisia lor va produce efecte și nu vor beneficia de fracția din mandat pe care au exercitat-o, pentru a obține această indemnizație.

În schimb, Marcel Ciolacu, care se află la al doilea mandat, va beneficia de indemnizația specială pentru primul mandat, deci va avea oricum pensie specială, deși și-a anunțat și el demisia din parlament în ultima zi de mandat.

Această indemnizație pentru limită de vârstă, adică ”pensie specială” cum e cunoscută în spațiul public, o primesc parlamentarii. A nu se confunda cu pensia contributivă.

Amintim că, ultima oară când a fost supusă la vot legea pentru abrogarea pensiilor speciale, USR a fost singurul partid care a votat pentru. PSD și PNL au votat împotrivă.

surse: HotNews, spotmedia

Vezi si

Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Există un plan pentru ca, până la sfârșitul anului, România să aibă o aderare completă …