Saturday , April 20 2024

Parlamentarii schimbă Codul Penal în favoarea infractorilor. Pedepsele pentru infracţiuni economice, REDUSE

parlament

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care pedepsele pentru infracţiuni economice sunt reduse. Potrivit modificărilor aduse Codului Penal, cel care a adus un prejudiciu de până la 500.000 de euro ar scăpa de închisoare, iar cei care se hotărăsc să returneze prejudiciul în orice fază a procesului vor beneficia de o pedeapsă înjumătăţită.
Pachetul de modificări adus Codului Penal uşurează viaţa parlamentarilor, dar şi a aleşilor locali şi în special a evazioniştilor.
Toţi cei care produc infracţiuni economice au posibilitatea să-şi înjumătăţească pedeapsa dacă se hotărăsc în orice fază a procesului până în momentul condamnării să returneze prejudiciul.
Dacă prejudiciul este sub 500.000 de euro, atunci ei sunt pasibili doar de o amendă, dar nu şi de pedeapsa cu închisoarea. La fel se întâmplă şi dacă prejudiciul este de sub 100.000 de euro, fapta se consemnează doar în cazier neexistând o altă răspundere.
O altă modificare adusă Codului Penal îi priveşte pe parlamentari, dar şi pe Preşedintele României. Ei nu vor mai fi încadraţi în categoria funcţionarilor publici. Asta înseamnă că ANI nu mai are ce să le facă deoacere conflictul de interese, dar şi incompatibilitatea dispar din răspunderea lor.
“Parlamentarii pot fi anchetaţi, parlamentarii însă nu sunt funcţionari publici, cred că ăsta este un lucru evident pentru toată lumea şi faptul că până acum ei erau asimilaţi funcţionarilor publici era un lucru nefiresc, care nu se regăseşte nicăieri în lumea democratică şi care, din fericire, prin această modificare a fost schimbat. Deci, este foarte corectă. Nu înseamnă cu nimic că parlamentarii – aşa cum iar aţi început dumneavoastră, unii, să titraţi – au vreo superimunitate. Regimul parlamentarilor este exact acelaşi în faţa legii, în faţa Statutului Senatului şi Camerei, dar ei nu sunt funcţionari publici”, a declarat marţi Crin Antonescu.
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.
PDL a anunţat deja că va contesta legea la Curtea Constituţională.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …