Thursday , April 25 2024

Parlamentarii s-au razgandit: Nu mai solicită probe pentru arestarea preventivă

Parlamentarii nu vor mai cere probe în cazul solicitărilor de încuviinţare a reţinerii, arestării preventive şi a percheziţiilor în cazul demnitarilor, informează România TV. Pe lângă acest amendament, Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat şi eliminarea prevederii din capitolul incompatibilităţilor care priveşte situaţia încetării mandatului de parlamentar ca urmare a rămânerii definitive, prin neatacare, a unei decizii ANI.
Comisiile juridice au adoptat, luni, la propunerea senatorului PNL Tudor Chiuariu, un amendament prin care se elimină prevederea din capitolul incompatibilităţilor care priveşte situaţia încetării mandatului de parlamentar ca urmare a rămânerii definitive, prin neatacare, a unei decizii ANI.
Astfel, Chiuariu a propus un amendament de eliminare a unei situaţii din proiectul de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor care priveşte încetarea mandatului unui parlamentar. Mai exact, senatorul PNL a propus eliminarea situaţiei în care încetează mandatul “la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea”.
Amendamentul lui Chiuariu a fost adoptat cu 25 de voturi “pentru”.
De asemenea, a fost adoptat un amendament propus de deputatul PSD Ioan Adam. Acestea precizează că, în cazul solicitărilor de reţinere, arestare sau percheziţie, solicitarea procurorilor trebuie să conţină “temeiurile de fapt şi de drept care atestă îndeplinirea cerinţelor legale pentru luarea măsurii reţinerii sau arestării, după caz, respectiv existenţa indiciilor temeinice care justifică necesitatea efectuării percheziţiei”.
În forma iniţială a proiectul de statut se preciza că cererea procurorilor trebuie să conţină “indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”.
Amendamentele adoptate de Comisiile juridice urmează a fi înaintate Comisiei pentru statut a celor două Camere, care va adopta raportul asupra iniţiativei legislative.
“Noi am propus mici amendamente privind arestarea sau percheziţionarea parlamentarului. Vrem să se prevadă că propunerea va fi însoţită de motivele pentru care se cere arestarea sau percheziţionarea parlamentarului. Propunerea trebuie să vină cu motive temeinice. După care putem cere şi dosarul cu probele, dacă este cazul. Trebuie motive temeinice, clare. Nu poţi aresta un parlamentar şi după o lună să vii să spui «îmi pare rău, nu e vinovat». Vrem să trecem peste aceste abuzuri. De acum, noi cerem ca, atunci când se propune arestarea sau percheziţionarea unui deputat sau a unui senator, cererea procurorilor să vină şi cu o motivare”, a declarat deputatul Gigi Becali, la România TV.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …