Monday , January 30 2023

Parlamentarii PSD RENUNŢĂ la modificarea Codului Penal după ameninţările lui Oprea

parlamentari

Parlamentarii PSD renunţă la propunerile de modificare a Codului Penal, după ameninţarea cu ieşirea de la guvernare, lansată de liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, informează România TV.
Comisia Juridică din Camera Deputaţilor urma să discute, marţi, 22 proiecte de lege care vizează modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Proiectele de lege cuprind o serie de amendamente controversate, depuse inclusiv de parlamentari ai PSD. Printre cele 22 de iniţiative se află şi cel a senatorului Şerban Nicolae, referitor la modificarea prevederilor privind arestul preventiv şi la încătuşare. Totodată, una dintre modificări prevede că arestarea preventivă se face doar pe baza unor indicii temeinice, nu rezonabile, aşa cum prevede actuala lege. Un alt proiect dezincriminează conflictul de interese.
Consiliul Superior al Magistraturii a dat, luni, aviz negativ propunerilor de modificare aduse Codului Penal şi a Codului de procedură penală.
Preşedintele UNPR Gabriel Oprea a ameninţat cu retragerea de la guvernare dacă PSD modifică, pe furiş, Codul Penal în Parlament.
Potrivit România TV, parlamentarii PSD au decis să renunţe la amendamente.
Președintele Klaus Iohannis a avertizat, în mai multe rânduri, că nu este momentul pentru modificări la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală.
“Nu cred că este momentul pentru modificări la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală. Practic, dacă aceste modificări se vor adopta, va dezincrimina conflictul de interese și va crea posibilitatea de angajare pe interese. Eu nu pot accepta așa ceva”, a spus Iohannis.
“Modificarea Codului Penal, care să permită libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare, este de nepermis într-o Românie a statului de drept. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. În eventualitatea adoptării de către Legislativ a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale”, a mai scris președintele pe Facebook, pe 26 mai.
 

Vezi si

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat o nouă versiune a aplicației de alerte

Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat duminică, în formă actualizată, aplicația DSU. Aceasta conține …