Saturday , October 8 2022

Parlamentarii l-au scapat pe Chitoiu de DNA. Comisia juridică a dat AVIZ NEGATIV începerii urmăririi penale

chitoiu

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz negativ cererii privind încuviinţarea urmăririi penale împotriva fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Doar cinci dintre deputaţii din Comisia juridică au votat în favoarea cererii, iar 16 voturi au fost “împotrivă”. Cinci buletine de vot au fost anulate.
Înaintea votului, deputaţii jurişti l-au audiat pe Daniel Chiţoiu.
Pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor se află şi discutarea solicitării procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a deputatului liberal Daniel Chiţoiu în dosarul “Carpatica-ASF”, pentru abuz în sewrviciu şi constituire de grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor.
În această calitate, Daniel Chiţoiu a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului ASF şi prevedea noi cerinţe privind calificările profesionale minime ale acestora.
Președintele PNL, Crin Antonescu, anunțase marți că deputații liberali vor vota în Comisia juridică și în plenul Camerei în favoarea începerii urmăririi penale a deputatului liberal Daniel Chițoiu.
“Vom adopta o poziție consecventă, pe care am adoptat-o și în cazul altor solicitări de acest sens. Suntem pentru separația puterilor în stat. Vom da un vot care să nu obstrucționeze sau să nu fie suspectat în vreun fel că obstrucționează posibilitatea organelor de anchetă de a-și desfășura activitatea. În același timp tot în spiritul separației puterilor în stat avem semne de întrebare de principiu foarte serioase față de o cercetare care se desfășoară în legătură cu un act normativ, că este vorba de un proiect de lege sau că este vorba de o Ordonanță de Urgență. Sigur că nu avem toate elementele, dar vom urmări cu foarte multă atenție acest lucru. Vom vota în favoarea încuviințării pentru ca cercetarea să se poată desfășura și cu atenție foarte mare pentru ca să nu ajungem nici în situația în care organele de anchetă — Parchet, DNA — să fie blocate de Parlament în activitatea lor, dar nici să fim în situația în care DNA sau Parchetul să facă legi atâta vreme cât regimul legilor este altul, cât puterea care legiferează în România este Parlamentul, în cazul OUG sub controlul Parlamentului Guvernul si controlul lor de legalitate și de constituționalitate pe alte filiere”, spunea Antonescu, după ședința grupurilor parlamentare ale PNL şi înaintea votului privind încuviinţarea urmăririi penale.
Procurorul general Tiberiu Nițu a transmis la sfârșitul lunii februarie Camerei Deputaților cererea DNA prin care se solicită aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva deputatului PNL Daniel Chițoiu, fost ministru al Finanțelor Publice, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.
Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chițoiu a inițiat adoptarea unei ordonanțe de urgență al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracțional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig, în lipsa unei urgențe reale și cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.
 
 

Vezi si

Un bebeluș prematur aruncat de viu la Maternitatea Polizu a supraviețuit. ”A dat cu piciorul în sac și copilul a început să plângă”. Ginecologul care l-a declarat mort și l-a aruncat într-o tavă este anchetat

Tatăl unui copil născut prematur care a fost declarat mort la naştere şi ”aruncat într-o …