Thursday , April 25 2024

Parlamentarii îi taie bugetul lui Basescu

MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUI

Comisiile de specialiate din Parlament au votat în favoarea reducerii bugetului Administraţiei Prezidenţiale. Palatul Cotroceni rămâne, astfel, fără 300.000 de lei. Banii vor fi folosiţi la restaurarea monumentelor istorice. Totodată, Curtea Constituţională primeşte, în 2014, cu 50.000 mai puţin, iar de la CNA aufost taiati 100.000 de lei.
Comisiile de specialitate din Parlament aprobă, astăzi, bugetul instituţiilor de stat. Bugetul Administraţiei Prezidenţiale va fi redus cu 300.000 de lei, bani care vor fi redirecţionaţi la Ministerul Culturii.
Astfel, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, de 562,5 milioane de lei, a fost avizat favorabil de Comisiile de cultură din Parlament, care au adoptat şi un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 2,85 milioane de lei, banii fiind luaţi de la Preşedinţie, Curtea Constituţională şi ANI.
Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Ministerului Culturii pe anul 2014, care este în cuantum de 562.586.000 de lei, informează MEDIAFAX.
La aceşti bani se va adăuga o sumă de 2.850.000 de lei, un amendament în acest sens propus de deputaţii UDMR Marton Arpad şi Erdei D. Istvan şi senatorul UDMR Vegh Alexandru fiind adoptat cu unanimitate de voturi de Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului.
Potrivit lui Marton Arpad, suma de 2.850.000 de lei va fi destinată consolidării şi restaurării monumentelor istorice.
“Acest buget (al Ministerului Culturii, n.r.) preconizează o inflaţie de 2,4% din PIB, ca atare, pentru orice instituţie, autoritate care a primit banii necesari pentru funcţionare, se justifică mărirea sumei acordate, execuţia bugetară pentru 2013, cu 2,4%. Eu cred în continuare că nici suma propusă, să nu mai vorbim de execuţia bugetară a Ministerului Culturii, la capitolul restaurări de monumente nu este acoperitor, pentru că. dacă înainte se puteau cheltui 53 de milioane lei, poate că 13 milioane lei sunt mai puţin şi 20 de milioane de lei preconizat mi se pare în continuare foarte puţin. Pentru că, spre deosebire de alte activităţi foarte importante, precum construcţiile de autostrăzi – dacă nu le facem anul acesta, poate le facem la anul -, dar un monument care se dărâmă anul acesta pentru că nu am intervenit nu-l mai putem reface, pentru că a dispărut (…) Am căutat conform legii locuri de unde putem lua bani”, a explicat Marton Arpad.
Acesta a mai spus că suma de 2.850.000 de lei poate fi obţinută din diminuarea bugetelor altor instituţii, respectiv a bugetului Administraţiei Prezidenţiale, cu 300.000 de lei (de la capitolul “Bunuri şi servicii”), a bugetului Curţii Constituţionale (CC), cu 50.000 de lei (de la capitolul “Cheltuieli de capital”), a bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cu 2.140.000 de lei (de la capitolele “Cheltuieli de personal” şi “Cheltuieli de capital”), a bugetului Consiliului Naţional al Audiovizualului, cu 100.000 de lei (de la capitolul “Cheltuieli de personal”), şi a bugetului Ministerului Finanţelor Publice, cu 260.000 de lei (de la capitolul “Alte cheltuieli”).
“Pe mine m-aţi convins. Aţi spus două cuvinte magice – Administraţia Prezidenţială şi ANI. Pe mine m-aţi convins din start”, i-a spus deputatul PNL Gigel Sorinel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, lui Marton Arpad.
Proiectul legii bugetului de stat, adoptat de Guvern, a primit peste 2.000 de amendamente.

Vezi si

Guvernul a aprobat joi plata pensiilor înainte de Paşte 

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anunţat că Guvernul a aprobat, în ședința de joi, …