Monday , February 26 2024

Parintii platesc într-un an scolar în medie 1.500 de lei pentru un copil, statul da 970 lei

Parintii platesc într-un an scolar în medie aproape 1.500 lei pentru un copil, în timp ce statul da aproximativ 970 de lei, cea mai mica suma alocata de un stat din UE, se arata într-un studiu al Organizatiei “Salvati Copiii” prezentat joi.
Studiul “Învatamântul gratuit costa”, ce prezinta “costurile ascunse” ale învatamântului românesc, a fost realizat prin chestionar, pe un esantion de aproximativ 600 de parinti si 300 de cadre didactice, în perioada martie-iunie 2010, a spus, joi, la lansarea raportului, Mihaela Manole, director coordonator la “Salvati Copiii”.
Rezultatele studiului arata ca, în 2006, România a alocat 1.500 de euro pentru un elev sau student, reprezentând costul anual global. În acel an, media europeana se situa la 5.700 de euro.
În prezent, costul mediu alocat de parinti pentru scolarizarea unui copil este de 1.490 de lei, iar per familie este de aproape 2.000 de lei.
În ceea ce priveste repartizarea pe rural si urban, persoanele care îsi cresc copiii la oras platesc mai multi bani pentru acestia în timpul anului scolar, respectiv aproape 1.600 de lei.
Cele mai multe costuri ascunse ale educatiei din România se duc pe meditatii (1.348 de lei), transport între casa si scoala (peste 700 de lei) si alimente consumate în timpul programului scolar (peste 600 de lei).
Studiul arata ca fondul clasei si fondul scolii sunt printre cele mai mici costuri ascunse, reprezentând aproape 80 de lei împreuna.
Aproape 30 la suta dintre parintii care au raspuns la chestionar au spus ca fondul scolii este o contributie obligatorie, în timp ce peste 60 la suta au spus ca nu. Totodata, numai aproape 15 la suta dintre parinti au spus ca primesc chitanta la achitarea fondului scolii si mai mult de jumatate au aratat ca nu sunt consultati cu privire la destinatia banilor.
Spre deosebire de fondul scolii, cel al clasei este obligatoriu pentru peste 40 la suta din parinti, desi aproape 62 la suta au spus ca nu se întâmpla nimic daca nu platesc.
Totodata, peste 28 la suta dintre parinti au spus ca elevii nu participa niciodata, iar 10 la suta au spus ca acestia participa foarte rar la deciziile referitoare la destinatia banilor, în vreme ce profesorii au spus ca elevii participa întotdeauna (peste 33 la suta) sau în majoritatea cazurilor (peste 32 la suta) la aceste decizii.
“Concluzionam ca implicarea parintilor si copiilor în aspectele ce tin de fondul clasei este mult mai accentuata comparativ cu implicarea în administrarea fondului scolii. Mai mult, parintii sunt mai informati cu privire la persoanele responsabile de administrarea acestei contributii, cu toate ca sumele suportate de parinti pentru cele doua fonduri sunt aproape egale”, precizeaza reprezentantii “Salvati Copiii” în raport.
Acestia propun ca transportul de la casa la scoala, alimentele consumate în timpul programului scolar, echipamentele de sport, precum si taxele destinate participarii la unele concursuri sau activitati extrascolare sa fie platite de stat.
Ministrul Daniel Funeriu a spus, joi, drept raspuns la aceste propuneri, ca în scoli deja functioneaza programele “Cornul si laptele” si “Fructe în scoli” si ca 670.000 de elevi vor beneficia, în anul scolar ce urmeaza sa înceapa, de câte un set de rechizite.
El a mai spus ca este de acord ca statul sa plateasca taxele de înscriere la concursuri sau alte activitati extrascolare si ca prioritatile sale sunt concentrarea pe aceste activitati extrascolare si pe programul “Scoala dupa scoala”. Funeriu a precizat ca spera ca în 2011, dar cel mai probabil 2012, sa fie lansat un curriculum modern, care sa includa si aceste aspecte.

Vezi si

Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au voie să se apropie la o distanță mai mică de 5 kilometri de frontiera cu România 

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi …