Saturday , April 20 2024

Parchetul General il scoate pe premier basma curata: Victor Ponta NU a plagiat

ponta

Parchetul General a decis neînceperea urmăririi penale în cazul premierului Victor Ponta. Procurorii au analizat datele furnizate de comisiile competente în cazul acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse lui Ponta în legătură cu teza sa de doctorat. Decizia procurorilor vine la numai câteva zile după instalarea lui Tiberiu Niţu la şefia Parchetului General.
Parchetul General a analizat datele furnizate de comisiile competente în cazul acuzaţiilor de plagiat care i-au fost aduse premierului Victor Ponta în legătură cu teza sa de doctorat. În urma analizei, Parchetul a decis că Victor Ponta nu a plagiat.
Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a decis, în iulie 2012, că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. În 115 pagini din cele 303 ar exista pasaje plagiate “prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.
“Comisia îşi exprimă (…) serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat”, se arată în raportul Comisiei de Etică.
În raport sunt scoase în evidenţă “locurile foarte multe din teză unde s-a copiat şi în ce fel s-a copiat”, Comisia de Etică explicând că această copiere a fost făcută “prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri, sau prin inversare unor blocuri de text în raport cu sursele, dar şi prin preluarea fără note de subsol a unor bucăţi de text, ceea ce arată că autorul a văzut măcar cum se citează corect”.
Potrivit documentelor, tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Ponta arată că au fost de multe ori “copiate fragmente din alte lucrări şi în sucecesiunea în care ele curg în lucrările originale”. Alteori este folosită “«tehnica montajului», adică se preiau bucăţi disparate din lucrările surse pentru a confecţiona propriile pagini ale autorului, evident fără respectarea minimală a citării coecte”, potrivit deciziei Comisiei de Etică.
Decizia din iulie a Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti a fost anunţată la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a informat că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta, a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.
“Titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul ‘Curtea Penala Internationala’ nu se poate sustine”, se arată în raportul final oficial al Consiliului.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …