Saturday , April 20 2024

#PanamaPapers: CIA și alte servicii secrete și-au ascuns activitățile prin Mossack Fonseca

mossack fonseca

Agenți secreți din mai multe țări, inclusiv intermediari ai CIA, au recurs la serviciile firmei panameze Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului „Panama Papers”, pentru a-și ascunde activitățile, relatează marți cotidianul german Süddeutsche Zeitung, citat de AFP.
„Agenți secreți și informatorii lor au utilizat în mare măsură serviciile firmei” din Panama, scrie cotidianul din München, relatează Agerpres.
Potrivit Süddeutsche Zeitung, „agenții au deschis societăți fictive pentru a-și ascunde acțiunile… Printre aceștia se numără de asemenea intermediari apropiați CIA”, Agenția Centrală de Informații din Statele Unite.
Printre „clientela” Mossack Fonseca figurează „unii actori” care s-au ocupat de vânzări secrete de arme către Iran în anii 1980 (afacerea numită “Iran-Contra”), un scandal implicând vânzări secrete de arme americane Teheranului ce avea ca scop eliberarea unor ostatici americani din Liban și ajutarea financiară a mișcării “Contras” din Nicaragua, afirmă ziarul.
„Panama Papers” mai arată că „actuali sau foști înalți responsabili ai serviciilor secrete din cel puțin trei țări… Arabia Saudită, Columbia și Rwanda” figurează printre clienții cabinetului de avocatură din Panama, scrie Süddeutsche. Printre ei, șeicul Kamal Adham, fostul șef al informațiilor saudite decedat în 1999 și care în anii ’70 era văzut ca „unul dintre principalii interlocutori ai CIA” în Orientul Mijlociu, detaliază cotidianul din Munchen.
Al doilea cotidian din Germania în ceea ce privește vânzările, Süddeutsche Zeitung a primit de la un informator anonim peste 11 milioane de documente provenind de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, acte care scot la iveală secretele financiare ale unor oameni bogați și puternici din întreaga lume, amintește France-Presse.
Cotidianul liberal de stânga a transmis aceste documente care conțin o cantitate enormă de informații Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care grupează zeci de organisme de presă din întreaga lume.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …