Monday , October 3 2022

Pambuccian: Coalitia a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie; s-a discutat de 5%

Coalitia a decis, in sedinta de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru “Gandul”, Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, precizand ca s-a discutat despre un procent de 5%.
Pambuccian a precizat ca in sedinta coalitiei s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie.
“S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar ramane sa mai discutam procentul cu care se vor majora. Sa vedem daca este o masura sustenabila”, a adaugat Pambuccian.
Presedintele Traian Basescu a precizat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca face un apel “la seriozitate” din partea partidelor politice, in special a celor ce alcatuiesc majoritatea guvernamentala, subliniind ca “nu este de tolerat niciun fel de populism”.
“Chiar ma distram – ma distram, e gresit spus, am avut aproape un sentiment de revolta -, vedeam politicieni care n-au avut curaj sa anunte macar o masura de austeritate, in schimb de cateva zile anunta maririle de salarii, de pensii, de adaosuri… Apel la toti cei predispusi sa faca un mare rau Romaniei – ruperea echilibrelor fragile in care ne aflam si care s-au obtinut cu costuri extrem de ridicate din partea populatiei… Este un apel la ratiune. Sunt convins ca oricate eforturi de discreditare s-ar face, pana la urma romanii vor intelege ca am facut nu ce ne-a placut – ca nimanui nu-i place sa ia bani din salarii, sa introduca taxe suplimentare, impozite pe pensii sau sa ia masuri de austeritate -. Nu le-a facut nimeni cu placere, dar le-am facut pentru ca a trebuit. Si din cauza unor politicieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre si implicit revenirea la o situatie dificila”, a spus Traian Basescu.
Guvernul considera ca exista spatiu fiscal pentru cresterea salariilor din sectorul public, dar o majorare ar trebui operata numai dupa o noua reducere a numarului angajatiilor bugetari, considera seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.
“Guvernul va lua o decizie referitor la cat de mare va fi cresterea (salariilor bugetarilor -n.r.) sau momentul in care va fi adoptata. Nu ar fi intelept nici din partea mea, nici din partea lor, sa spunem in acest moment care va fi decizia. Din punctul lor de vedere (al Guvernului – n.r.) exista spatiu pentru cresterea salariilor, dar trebuie sa asteptam pana la acel moment pentru a fi siguri. Cresterea salariilor poate avea loc doar daca exista un numar satisfacator de angajati in sistemul bugetar. Exista inca o supraangajare in sectorul public”, a spus Franks.
Atat in precedentul acord cu FMI, cat si in actuala intelegere cheltuielile cu personalul sunt limitate in sume absolute, iar orice majorare salariala este posibila doar in acest spatiu.
In acordul incheiat in luna mai, Guvernul se angajase la reducerea personalului bugetar in limita a 1,29 milioane de salariati. (Mediafax)

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …