Thursday , April 25 2024

Pactul de guvernanţă fiscală, semnat la Bruxelles

Noi reglementari fiscale, coordonare strictă a politicilor economice şi fonduri suplimentare pentru combatere crizei economice. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile pactului de guvernanţă fiscală care a fost semnat, vineri, la Bruxelles. Pactul a fost semnat de 25 de state membre, cu excepţia Marii Britanii şi Cehiei. VEZI LIVE evenimentul.
Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, orice stat al cărui deficit public depăşeşte 3 procente din PIB poate fi sancţionat automat. Pactul fiscal acordă puteri suplimentare Comisiei Europene, care va putea cere ţărilor cu un grad mare de îndatorare să adopte măsuri de restructurare bugetară.
Potrivit preşedintelui Consiliului European, acordul este doar un prim pas în vederea unei integrări fiscale la nivel european.
“Acest tratat înseamnă mai multă responsabilitate şi o mai bună supraveghere. Fiecare ţară semnatară se angajează să includă prevederile în cadrul propriei legislaţii, la nivel constituţional sau echivalent”, a spus Herman van Rompuy.
Pactul a întâmpinat, însă, opoziţia Marii Britanii, care a pus mai presus propriile interese financiare.
“Aşa cum ştiaţi deja, am fi preferat o reformă a tratatelor la nivelul Uniunii Europene. Dar nu va fi posibil din cauza opoziţiei prietenilor noştri britanici. David Cameron a cerut ceva ce toţi am considerat drept inacceptabil, un protocol în cadrul tratatului care să permită Regatului Unit excepţii de la unele reglementări în domeniul serviciilor financiare”, a spus Nicolas Sarkozy.
Nici Cehia nu va semna documentul, din cauza neînţelegerilor din interiorul coaliţiei de guvernare de la Praga. Iar Irlanda a decis să organizeze un referendum privind noul tratat de guvernanţă fiscală, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013.

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …