Friday , March 29 2024

Ordonanța privind intervențiile împotriva urșilor, adoptată de Guvern. Primarii pot decide alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului

Guvernul a adoptat miercuri ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor.

“Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

“Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică.”, a anunțat pe Facebook, Tanczos Barna.

Conform proiectului, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face gradual, extragerea prin împușcare fiind ultima menționată, dacă siguranţa oamenilor este în pericol. Metodele de intervenție asupra urșilor sunt:

îndepărtarea prin diverse mijloace;

tranchilizare și relocare;

extragere prin eutanasiere sau împușcare.

În cazul femelelor, „intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării”, prevede proiectul. În cazul în care femela este împușcată și are pui, aceștia „vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate”.

De asemenea, proiectul mai prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 de lei”. Cum este evaluat comportamentul urșilor Ordonanța de Urgență prevede în anexe și indicații cum este evaluat „comportamentul animalului sălbatic”, dar și riscul la care este supus omul, astfel:

Animalul a fost observat ocazional în intravilan – risc redus

Animalul se retrage la observarea oamenilor (50-100 m) – risc redus

Animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m) – risc mediu

Animalul surprins/alungat lansează un atac fals – risc mediu

Animalul a fost observat repetat în intravilan – risc mediu

Animalul nu este oprit de măsuri de protecţie existente – risc mediu

Animalul se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor – risc mediu

Animalul se află prins într-o capcană neautorizată – risc mare

Animalul surprins/alungat lansează un atac – risc mare

Animalul intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului – risc mare

Animalul nu se retrage când este alungat – risc mare

Animalul devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante – risc mare

Animalul atacă omul în zona locuită – risc mare

Animalul atacă animale domestice în intravilan – risc mare.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 3,3, joi dimineața, în județul Neamț

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc joi dimineața în județul Neamț. Potrivit Institutului …