Monday , April 15 2024

Ordonanța anti-speculă, adoptată. Puteri sporite pentru Protecția Consumatorului și Consiliul Concurenței. Când pot interveni autoritățile 

Guvernul României a adoptat o ordonanţă de urgenţă care permite autorităţilor, în situaţii excepţionale, să intervină şi să corecteze în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii, a anunţat joi Dan Virgil Pascu, vicepreşedintele Consiliului Concurenței.

Potrivit acestuia, ordonanţa de urgenţă adoptată joi prevede posibilitatea ca Guvernul României să emită o hotărâre de guvern în situaţii excepţionale, enumerate în ordonanţă – mobilizarea forţelor armate, stare de urgenţă, stare de război, stare de alertă şi alte stări de criză stabilite prin lege. Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei a subliniat că se va interveni doar „în aceste situaţii limitative”.

„Această ordonanţă nu este aplicabilă preţului produselor alimentare acum, pentru că nu trecem printr-o criză de o gravitate atât de mare, încât să se impună emiterea unei astfel de hotărâri de Guvern”, a precizat vicepreședintele Consiliului Concurenței.

El a subliniat că hotărârea de Guvern poate fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de 6 luni de zile, care poate fi prelungită succesiv pentru perioade de 3 luni de zile.

Acest act normativ ar urma să dea puteri sporite Protecției Consumatorului și Consiliului Concurenței, instituții care ar urma să ia măsuri în fața celor care practică prețuri nejustificat de mari sau care încearcă să manipuleze piața prin limitarea producției sau a vânzărilor. De subliniat este că prevederile acestei legi s-ar aplica doar în cazul unei situații de criză declarate printr-un act normativ.

Potrivit lui Dan Virgil Popescu, cel mai important aspect este protecţia consumatorului final. „Aici ne referim la interdicţia de aplicare a unor preţuri nejustificat de mari, nejustificat de condiţiile obiectiv economice din astfel de perioade de criză pentru o anumită categorie de produse sau servicii precizate în mod explicit de către Guvern. (…) Sfera de protecţie gândită de noi este duală – pe de o parte urmărim o bună funcţionare a pieţelor, în sensul în care în anumite perioade de criză pentru anumite produse dorim să împiedicăm crearea de stocuri nejustificate, generarea de cereri artificiale pe piaţă în scopul revânzării la nişte preţuri mult mărite, nejustificat de mari, pe de o parte, şi, în acelaşi timp, tot în sensul protejării bunei funcţionari a pieţelor ne-am gândit la împiedicarea limitării producţiei, tocmai în aceeaşi idee de a împiedica generarea unei cereri artificiale”, a explicat Dan Virgil Pascu.

Aşadar, ordonanţa de urgenţă permite Guvernului României să adopte, în situaţii limitativ prevăzute de această ordonanţă de urgenţă, de criză gravă, să adopte o hotărâre de guvern prin care să precizeze anumite bunuri sau servicii de risc – acestea, bunurile respective şi serviciile – lista va fi întocmită la recomandarea Ministerului Economiei şi a altor instituţii sau ministere care au competenţă în materie, în funcţie evident de criza care vă veni. Ordonanţa de urgenţă ne permite nouă, de la Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, să intervenim şi să corectăm în timp real comportamente inadecvate ale comercianţilor sau producătorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii”, a precizat Dan Virgil Pascu, conform Agerpres.

„În sfera noastră de competenţă, a Consiliului Concurenţei, se află distorsiunile pe piaţă care apar în domeniul business to business, de la întreprindere la întreprindere, distorsiuni ale pieţelor care afectează persoanele juridice, întreprinderile, pe când Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor se va ocupa de punerea în aplicare a actului normativ în ceea ce priveşte protecţia consumatorului final”, a arătat vicepreşedintele Consiliului Concurentei.

 

Vezi si

Adrian Câciu: De luni începe încărcarea cardurilor de alimente cu o nouă tranşă de 250 lei 

Încărcarea cardurilor pentru alimente cu o nouă tranşă de 250 de lei va începe luni, …