Friday , March 1 2024

Ordonanță adoptată de Guvern: Angajările la stat, înghețate din 1 iulie până la finalul anului. Sunt însă și excepții

Guvernul a aprobat joi, printr-o ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

De asemenea, documentul prevede continuarea ocupării posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022.

Ordonanța a fost adoptată după ce zeci de instituții centrale și locale au lansat în ultima lună concursuri de angajare pe ultima sută de metri, în condițiile în care numărul de bugetari a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.

Ordonanța de urgență lasă însă și portițe de scăpare. Astfel, în cazuri ”temeinic justificate”, printr-un memorandum aprobat în ședința Guvernului ar putea fi făcute angajări.

Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administrația publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice.

Vezi si

Nicolae Ciucă: Sunt pregătite măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare

Președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, la Roman, că guvernul va …