Thursday , May 13 2021

Ordine de evacuare în Hawaii, Filipine şi insulele Mariane, în urma alertei de tsunami din Pacific

Autorităţile locale din statul american Hawaii, insulele Filipine şi insulele Mariane au emis ordine de evacuare a zonelor de coastă în urma cutremurului produs vineri în largul Japoniei şi urmat de o alertă de tsunami care vizează aproape toate coastele Pacificului.
Locuitorii din zonele de coastă ale Hawaii, situate aproape de nivelul mării, sunt în curs de evacuare în urma alertei de tsunami emise după cutremurul puternic produs vineri în largul Japoniei, au anunţat autorităţile statului american din Pacific.
“Avem aproximativ patru ore pentru a evacua litoralul”, a declarat John Cummings, de la serviciile pentru situaţii de urgenţă din Honolulu.
Sirenele s-au declanşat joi la ora 21.59 (vineri, 09.59 ora României).
Autorităţile au rechiziţionat maşini pentru evacuarea locuitorilor, iar turiştii din zonele afectate şi autorităţile se pregătesc să deschidă centre de evacuare.
Primele valuri provocate de tsunami ar urma să ajungă pe coastele insulei în jurul orei locale 02.55 (14.55 ora României), potrivit autorităţilor.
Autorităţile filipineze au ordonat vineri evacuarea locuitorilor de pe coasta Pacificului, cerându-le să se îndrepte către “zonele din interior”, în urma alertei de tsunami emise după cutremurul din Japonia.
“Le recomandăm persoanelor ale căror case se află în apropierea zonelor de coastă cu deschidere spre Oceanul Pacific să meargă către zonele interioare”, a anunţat Consiliul pentru gestionarea riscurilor naturale, într-un buletin.
Seismologii avertizează asupra unor valuri seismice care ar putea atinge un metru înălţime şi ar putea ajunge pe coastele filipineze în intervalul orar 17.00-19.00 (11.00-13.00 ora României).
“Aceste valuri ar putea continua să vină timp de mai multe ore”, potrivit buletinului, arhipelagul având o deschidere mare către Pacific.
O alertă de tsunami şi un ordin de evacuare a anumitor zone au fost emise vineri şi pentru insulele Mariane, situate în Pacific, a anunţat direcţia locală a serviciilor de urgenţă.
“Evacuăm toată populaţia din zonele situate la nivelul mării”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, fără a putea să precizeze câte persoane urmează să fie evacuate.
Insulele Mariane de Nord numără aproximativ 89.000 de locuitori.
Un cutremur cu magnitudinea de 8,9, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.
Acesta a fost urmat de numeroase replici.

Vezi si

Ministrul Sănătății, despre raportarea morților de COVID: Sunt diferențe de până la 500 de decese la un spital

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Astfel, …