Thursday , September 29 2022

Orban: Trecem de la starea de alerta la starea de alerta maxima. Suntem democratie, dar nu e anarhie!

Ludovic Orban a convocat pentru luni dimineata Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, dar si Guvernul, pentru a urma procedurile legale in vederea instituirii starii de alerta.

“Trecem de la starea de alerta la starea de alerta maxima”, a spus premierul la inceputul sedintei Executivului, in care va fi adoptata o hotarare de guvern ce va prevede masurile impuse in starea de alerta.

HG va fi transmisa Parlamentului pentru a incuviinta starea de alerta si toate masurile care se impun, a precizat Orban.

El a explicat ca HG contine trei anexe referitoare la masurile de crestere a capacitatii de raspuns, masuri pentru asigurare rezilientei comunitatilor, masuri pentru diminuarea impactului de risc.

In plus, premierul a subliniat ca la ora 19:00, in aceasta seara, a convocat toate instititiile statului cu drept de control pentru asigurarea masurilor cuprinse in starea de alerta.

“De asemenea, toate ministerele care au atributii in starea de alerta trebuie sa emita actele normative in baza legii si a HG pentru a stabili toate regulile de desfasurare a transportului public, a activitatii in institutii, in spatii comerciale, la centrele de ingrijire personala, a persoanelor vulnerabile.

Toate trebuie sa asigure reglementarile secundare pentru a avea garantia ca in fiecare loc lucrurile se petrec astfel incat sa impiedicam la maxim riscul de raspandire”, a explicat Orban.

“Ca atare, odata cu adoptarea HG in baza legii, va repet, avem la dispozitie toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile.

Am ramas siderat cand am vazut ca oameni care ne acuzau ca am dat amenzi acum acuzau ca nu am dat.

O conduita corecta din partea tuturor contribuie la sanatatea publica. Din punctul meu de vedere, cat e evident ca acest virus genereaza riscuri majore, inclusiv pentru viata, orice comportament care nu e corect si care poate duce la infectare trebuie sanctionat. Suntem democratie, dar nu e anarhie. Democratia functioneaza in beneficiul celor care respecta regulile”, a adaugat premierul.

“Cu cat controlam mai bine raspandirea virusului, cu atat sansa de a reveni la normalitate este mai mare. Pentru a putea adopta noi masuri de relaxare de la 1 iunie, trebuie ca in perioada aceasta masurile pe care le-am adoptat sa nu genereze o crestere semnificativa a numarului de persoane infectate. Altfel, nu numai ca nu putem lua alte masuri de relaxare in continuare, ci sa revenim asupra unor masuri de relaxare”, a avertizat prim-ministrul.

ziare.com

Vezi si

14 magazine Auchan, închise temporar. 50 de magazine din țară au fost amendate cu 750.000 lei

Inspectorii ANPC au amendat, în urma controalelor, 50 de magazine Auchan din toată țara cu …