Wednesday , May 25 2022

Orban: „Propunerea noastră de premier este Florin Cîțu”. Iohannis și Orban au scris pe o foaie același nume

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat oficial miercuri seară că ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, este propunerea PNL pentru postul de premier, decizia fiind luată în Biroul Politic Naţional al PNL, cu o singură abţinere, a lui Dan Motreanu.

Orban a făcut anunțul la finalul ședinței PNL, el venind însoțit de Florin Cîțu. Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis a acceptat această propunere, Orban a susținut că și el, și Iohannis au scris pe o foaie un nume, iar fiecare a scris același lucru.

„Am convocat reuniunea BPN al PNL pentru a decide propunerea PNL pentru funcţia de premier. Cu o singură abţinere, BPN al PNL a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu
În BPN am stabilit partenerii posibili cu care negociem formarea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea Guvernului. E vorba de USR-PLUS şi UDMR. Vom purta discuţii şi cu minorităţile din Camera Deputaţilor”, a declarat la finalul reuniunii liderul liberalilor.

„Va fi o echipă de negociere condusă de mine și de dl Cîțu care să negocieze formula de guvern și programul de guvernare”, a completat Orban, care a adăugat că a fost propunerea preşedintelui ca fiecare să scrie separat propunerea de premier pe o foaie şi au scris amândoi acelaşi nume.

Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe, a absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University.

A fost economist în cadrul Băncii Naționale a Noii Zeelande (2001-2003) și în cadrul Băncii Europene de Investiții (2003-2005).

În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist șef (2006-2007) și șef al departamentului piețe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant și analist economic.

A fost ales senator de București în 2016.

Florin Cîțu a mai fost desemnat pentru a conduce Executivul în 26 februarie, însă și-a depus mandatul.

Vezi si

Schemă românească de 100 milioane de euro pentru regenerarea pădurilor, aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă …