Tuesday , September 27 2022

Opt români, căsătoriţi pentru viză în SUA, riscă să fie expulzaţi

viza

Opt români stabiliţi de 10 ani în Statele Unite riscă să fie expulzaţi după ce autorităţile au descoperit că au obţinut prin mijloace frauduloase drepturile de şedere şi apoi cetăţenia americană. Cei patru bărbaţi şi tot atâtea femei sunt acuzaţi de căsătorii aranjate, fals şi uz de fals.
Cazul a fost descoperit în statul Idaho, după un pont anonim furnizat serviciului de imigrări.
Cei opt români au sosit în Statele Unite în 2002-2003 prin programe de lucru pentru studenţi. Aceştia sunt bănuiţi că au reuşit, prin falsificarea documentelor de intrare în ţară şi alte mijloace, să convingă cetăţeni americani să accepte căsătorii din interes.
Chiar dacă au plecat din România în cupluri, în Idaho fiecare şi-a găsit un alt soţ sau o altă soţie. Relaţiile au durat suficient pentru obţinerea permisului de muncă şi rezidenţă şi, în şase dintre cazuri, pentru obţinerea cetăţeniei americane.
Ulterior românii au divorţat şi s-au recăsătorit. Marea problemă a autorităţilor este că toţi au acum afaceri de succes şi reprezintă un plus pentru comunităţile din care fac parte.
Totuşi procedura de expulzare ar putea dura câteva luni bune. Pentru inculpaţi, audierile vor începe abia în februarie anul viitor.
Cât despre cetăţenii americani implicaţi în căsătoriile aranjate, niciunul nu va fi anchetat pentru că infracţiunile comise de ei s-au prescris deja.

Vezi si

Inspectorii școlari generali, convocați la minister: Vor fi asigurate condiții în sezonul rece

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a convocat luni la minister inspectorii generali școlari din țară pentru …