Wednesday , February 1 2023

Opozitia contesta la CCR abilitatea Guvernului de a emite ordonante

grindeanu

PNL, PMP şi USR au sesizat, vineri Curtea, Constituţională cu privire la legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, argumentând că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite cabinetului Grindeanu să modifice legi organize prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei.
Primul argument adus de contestatari legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare este că actul normativ încalcă articolul 1, alin. 4 din Constituţie, care prevede că „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”.
PNL şi USR argumentează că articolul 1, alin. 4 din Constituţie este încălcat pentru că Guvernul primeşte, prin legea de abilitare, competenţe aparent egale cu puterea legislativă. ”Printr-o astfel de lege de abilitare se evită dezbaterea parlamentară cu privire la necesitatea soluţiilor preconizate prin adoptarea ordonanţelor, organul reprezentativ suprem al poporului român fiind evitat”, spun contestatarii actului normativ.
De asemenea, ei arată că delegarea competenţei legislative presupune identificarea exactă a atribuţiilor Guvernului, pentru că, altfel, posibilitatea acestuia de a alege în mod discreţionar intervenţiile legislative ar echivala cu transformarea Guvernului în autoritate legiuitoare, concurentă cu Parlamentul.
Autorii acuză şi faptul că au fost încălcate termenele regulamentare pentru depunerea amendamentelor, iar parlamentarii opoziţiei nu au avut astfel ocazia de a propune modificări.
Al doilea argument de neconstituţionalitate pus pe masa CCR este acela că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe ar permite Executivului să modifice inclusiv legi organice, ceea ce contravine prevederilor constituţionale.
Astfel, PNL, USR şi PMP spun că, potrivit legii de abilitare, Guvernul va avea dreptul să reglementeze domeniul administraţiei publice şi dezvoltării regionale, fără a se preciza foarte clar ce anume din respectivul domeniu. ”Norma criticată este neclară, deoarece nu face distincţia între autorităţile publice centrale care formează administraţia publică de specialitate şi autorităţile administrative autonome. Pe cale de consecinţă, există posibilitatea ca guvernul să procedeze la modificarea unor reglementări legale cu caracter organic privind autorităţile administrative autonome, acţiunea care ar încălca dispoziţiile art. 117, alin. (3) din Constituţie”, argumentează contestatarii legii.
De asemenea, PNL, USR şi PMP atrag atenţia şi asupra faptului că Guvernul este abilitat să modifice şi legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care este o lege organică, ceea ce contravine Constituţiei.
 

Vezi si

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 …