Thursday , March 28 2024

Olanda amana aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Ministrul olandez pentru Imigratie, Gerd Leers, a anuntat ca guvernul olandez se va pronunta in 2012 in privinta cererilor de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, dupa o perioada de proba pentru cele 2 tari, relateaza AFP.
“Este inca prea devreme pentru a lua o decizie si va dura fara indoiala pana vom fi in masura sa facem acest lucru”, a declarat ministrul olandez pentru Imigratie, Gerd Leers, la o zi de la votul Parlamentului European in favoarea aderarii celor doua tari, membre UE din 2007.
Pentru integrarea unor noi membri, este necesara unanimitatea celor 26 de state membre ale spatiului Schengen.
Guvernele tarilor membre ale spatului Schengen asteapta publicarea, in iulie, a raportului Comisiei Europene privind reformele justitiei si coruptiei din cele doua tari.
Anuntul facut de ministrul olandez vine pe fondul informatiilor publicate miercuri seara de Novinite.com, potrivit carora Consiliul de Justitie si Afaceri Externe nu urma sa stabileasca la reuniunea de joi o data pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.
Conform proiectului, Romania si Bulgaria nu intra in spatiul Schengen pentru o perioada nedeterminata, in pofida indeplinirii criteriilor tehnice, conform unui proiect de concluzii al Consiliului ministirilor UE pentru Afaceri Interne.
Parlamentul European a aprobat raportul privind aderarea Romaniei la Schengen
Ministrii de Interne europeni s-au intalnit joi la Luxemburg, unde au luat nota de faptul ca sistemele de control la granita ale Romaniei si Bulgariei au fost imbunatatite pentru a indeplini standardele Schengen.
Parlamentul European si-a exprimat miercuri sprijinul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si a cerut guvernelor europene sa nu tina cele doua tari “ostatice ale discursului populist”, potrivit europarlamentarului conservator portughez Carlos Coelho.
Ministrii europeni “vor reveni asupra subiectului cat mai curand posibil si cel mai tarziu in septembrie 2011, in vederea luarii unei decizii”, a adaugat diplomatul citat.
“Nu este un cec in alb”, a spus el, precizand ca mai multe tari – Germania, Franta, Olanda, Suedia, Finlanda si Belgia – vor sa vada, înainte de a lua o decizie, raportul anual al UE privind eforturile de lupta impotriva criminalitatii, care ar urma sa fie publicat in iulie.
“Daca raportul confirma evolutii pozitive (…), statele membre vor avea o atitudine mai favorabila in privinta inceperii procesului care va duce la eliminarea granitelor interne”, a mai spus sursa citata. (stirileprotv.ro)

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …