Saturday , April 20 2024

OFICIAL: Marian Munteanu, votat in unanimitate de conducerea PNL drept candidat la Primaria Capitalei. Cine este Marian Munteanu

marian munteanu1

E oficial: Marian Munteanu, fostul lider al Pietei Universitatii in timpul manifestatiilor din 1990, intra in cursa pentru Primaria Capitalei din partea PNL.
Propunerea a fost votata in unanimitate in sedinta BPN al PNL din aceasta seara, potrivit Digi 24.
Munteanu a spus ca se simte onorat sa fie desemnat candidatul liberalilor pentru functia de primar general al Capitalei si ca acest gest poate fi inceputul unui parteneriat intre un partid si societatea civila.
PNL a ramas fara candidat la Primaria Capitalei dupa ce, luni, Ludovic Orban a anuntat ca se retrage din cursa electorala, fiind pus sub control judiciar de DNA pentru ca ar fi cerut 50.000 de euro de la un om de afaceri cu scopul de a-i da conducerii unor posturi de telviziune, pentru campanie.
Lider al demonstratiilor din Piata Universitatii, din iunie 1990, Marian Munteanu este pentru prima oara desemnat candidat pentru Primaria Capitalei, din partea PNL, urmand sa se inscrie in acest partid.
Marian Munteanu, nascut pe 19 iunie 1962, este profesor asociat la sectia de Etnologie a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, fiind membru al mai multor asociatii civice. Este licentiat al Facultatii de Litere (1991), Universitatea din Bucuresti, specializarea romana-portugheza.
Este doctor al Universitatii din Bucuresti, specializarea Etnologie si folclor (magna cum laude, 2005), cu teza “Folclorul detentiei – Ideea de libertate in cultura traditionala romaneasca”.
Marian Munteanu a participat la Revolutia Romana din 1989, in Bucuresti. A fost unul dintre liderii demonstratiei studentesti din Piata Universitatii din iunie 1990, demonstratie prin care era contestat rezultatul primelor alegeri de dupa prabusirea regimului comunist, scrutinul fiind castigat de Ion Iliescu si FSN. Unul dintre punctele forte al revendicarilor din Piata Universitatii a fost lustratia, respectiv inlaturarea din viata publica a fostilor nomenclaturisti.
Demonstratiile din Piata Universitatii au culminat cu venirea minerilor in Bucuresti, prima “mineriada” soldandu-se cu violente. Pe 13 iunie 1990, Marian Munteanu a fost arestat si apoi eliberat. A doua zi, Marian Munteanu a fost sechestrat in sediul Universitatii si batut de mineri, fiind transportat in stare grava la spital. A fost arestat din nou patru zile mai tarziu, incarcerat la Jilava si eliberat dupa doua luni de detentie.
Dupa adoptarea Constitutiei din 1991, Marian Munteanu a infiintat organizatia “Miscarea pentru Romania”, activa din 1992 pana in 1995, potrivit site-ului sau oficial.
Potrivit aceleiasi surse, in 2000, Marian Munteanu are discutii cu Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova, la acea data presedinte al Consiliului National al Partidului Unitatii Nationale Romane (PUNR), in vederea unei colaborari politice. Druc ii propune sa candideze la presedintia Romaniei, propunere confirmata apoi de intreaga conducere a PUNR, partid condus de Valeriu Tabara.
Potrivit platformei politice prezentate, Marian Munteanu propunea “regenerarea clasei politice prin promovarea noii generatii de specialisti formati dupa 1989”, el precizand ca daca proiectul sau este agreat se va inscrie in PUNR si va candida pe listele acestui partid.
La scurt timp, PUNR face Alianta Nationala, rezultata din fuziunea PUNR cu partidul condus de fostul sef al Serviciului Roman de Informatii Virgil Magureanu (Partidul National Roman). Desi congresul aliantei accepta initial proiectul lui Marian Munteanu, conducerea executiva respinge candidatii tineri de pe listele pentru alegerile legislative.
Cu un scor de 1% in alegerile generale, Alianta Nationala se desfiinteaza, iar Valeriu Tabara si Mircea Druc au intrat Partidul Democrat condus de Traian Basescu.
Marian Munteanu nu a detinut functii sau demnitati publice si nu a fost angajat al vreunor institutii ale statului, toate functiile detinute in diferitele organizatii civice sau neguvernamentale au fost onorifice (neretribuite).

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …