Saturday , May 18 2024

Octavian Jurma: O nouă variantă de coronavirus, foarte contagioasă, identificată în România

O nouă variantă de SARS-CoV-2, foarte contagioasă, a ajuns și în România, iar dacă respectă „șabloanele” pandemice, aceasta va fi dominantă relativ repede în România în valul 7, care va demara cel mai probabil în luna noiembrie, susține cercetătorul Octavian Jurma.

„Mă tem că am vești proaste. Temuta versiune BQ.1.1 a fost deja identificată în România încă din septembrie. Datele nu sunt obținute din rapoartele CNSCBT (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – n.red.), ci din GISAID, o bază de date internațională unde și România trimite secvențele făcute în laboratoarele din țară. Conform acestei baze de date, secvența pentru BQ.1.1 a fost introdusă în data de 30 septembrie 2022, iar proba analizată a fost recoltată în dată de 13 septembrie 2022 în București”, susține cercetătorul, preluat de adevarul.ro

„BQ.1.1 circulă așadar în România de la mijlocul lunii septembrie chiar dacă identificarea sa nu a fost anunțată încă de CNSCBT. Datele introduse sunt validate și raportate cu o întârziere de aproximativ două săptămâni, astfel încât în aceste baze de date nu avem informații despre secvenţierile făcute după data de 27 septembrie, dar putem presupune că avem deja și alte confirmări. (…) În România, tulpina BQ.1.1 va fi în continuare raportată ca BA.5 până când CNSCBT va decide să ne informeze specific în privința sa. BQ.1.1 devine dominantă rapid în vestul Europei și este doar o chestiune de timp până când va deveni dominantă și în România. Când se va întâmpla acest lucru e greu de spus în lipsa unor date mai precise, dar, având în vedere valurile precedente, acest lucru se întâmplă în aproximativ o lună de la confirmarea prezenței primelor variante în circulație comunitară. Dacă și BQ.1.1 va respecta calendarul versiunilor Omicron precedente, valul 7 va debuta la începutul lunii noiembrie, iar vârful va fi atins în decembrie/ianuarie chiar în preajma sărbătorilor, unul dintre scenariile pesimiste pe care le-am discutat”, spune cercetătorul.

Vezi si

Patru traficanți care vindeau droguri în Neamț, Suceava, Botoșani și Iași, reținuți de DIICOT

Patru traficanți care din 2023 până în prezent au vândut canabis consumatorilor din județele Neamț, …