Thursday , April 25 2024

Occidentalii nu înţeleg nimic din Rusia, pentru că nu mai au centre specializate în problematica rusă

kremlin

Politica europeană a sancţiunilor graduale împotriva Rusiei este contraproductivă: Vladimir Putin îi consideră pe europeni nişte neputincioşi, explică editorialistul Bartosz T. Wielinski, în cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, preluat de Courrier International.
‘Dar ce povestiţi voi acolo?’, şi-a exprimat indignarea Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului şi candidat al Partidului Popular European (PPE) pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, în timp ce îi luam un interviu, relatează Wielinski, precizând că a făcut o remarcă privind ineficienţa sancţiunilor împotriva Kremlinului, în condiţiile în care Rusia şi locuitorii săi s-au dovedit capabili să supravieţuiască celor mai grave crize. Însă Juncker a considerat că toate acestea sunt baliverne.
‘Putin ştie ce-l aşteaptă’, a explicat fostul premier luxemburghez, descriind consecinţele dezastruoase care vor lovi economia rusă. Juncker a adăugat imediat că este necesar să se facă o gradare a sancţiunilor pentru a se putea, înainte de toate, discuta cu Rusia. El s-a arătat iritat când jurnalistul polonez i-a spus că un adversar indecis pare, probabil, unul slab în ochii preşedintelui Putin. După zece minute de conversaţie, interviul celor doi a fost întrerupt.
Faptul că un probabil viitor ‘şef al guvernului european’ poate vorbi despre cea mai gravă criză din ultimele două decenii folosind formule prefabricate nu prevesteşte nimic bun, în opinia editorialistului polonez. Or, printre politicienii europeni, Juncker nu constituie deloc o excepţie. Printre aceştia, numeroşi sunt cei care nici nu-şi pot imagina că Rusia, pe care ei au protejat-o atâta timp de sancţiuni prea severe, ar putea să nu respecte promisiunile făcute la Geneva după anexarea Crimeii.
Cu toate acestea, comportamentul Kremlinului era unul previzibil. În timpul ultimilor ani de război rece, existau mai multe centre de studii specializate în ‘blocul de Est’. Astăzi, la Bruxelles poţi căuta în zadar un ‘think-tank’ care să se ocupe de Rusia. Centrul de Studii Orientale din Varşovia este, probabil, singura instituţie demnă de acest nume, însă, din nefericire, nu are posibilitatea de a-şi deschide o antenă la Bruxelles, îşi exprimă regretul Bartosz T. Wielinski.
În schimb, experţii ruşi nu lipsesc din mass-media occidentale, continuă editorialistul polonez. Lobbyişti ai Rusiei, care lucrează pentru întreprinderi ce câştigă averi fabuloase făcând afaceri cu Kremlinul, consiliază astăzi politicieni occidentali, constată acesta.
Fără un sprijin din partea unor specialişti adevăraţi, nu ne rămân decât sloganuri de tipul ‘Dezescaladare (a conflictului din Ucraina)’. Din acest motiv, este necesar să fie fondat de urgenţă un centru specializat în problematica rusă – şi în cea a altor ţări vecine – pentru ca politicienii europeni să fie mai bine informaţi în legătură cu ceea ce se întâmplă la Kremlin şi în rândul populaţiei ruse, subliniază semnatarul articolului.
Politica Rusiei a devenit una periculoasă pentru Europa şi pentru lumea întreagă, un alt război rece este în plină desfăşurare. Este necesar să se revină la bunele metode şi la strângerea de informaţii despre adversar. Să se scoată la suprafaţă vechea ‘sovietologie’, pentru a o reîmprospăta şi a o folosi, conchide jurnalistul polonez. (Agerpres)

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …