Wednesday , April 17 2024

Obama şi-a anulat intalnirea cu Putin la Moscova pe motiv ca "relaţiile cu Rusia nu au înregistrat suficiente progrese"

putin-obama

Preşedintele Barack Obama a decis să anuleze summitul cu omologul său rus Vladimir Putin prevăzut la începutul lui septembrie, la Moscova, o decizie spectaculoasă, justificată miercuri de Casa Albă prin lipsa de progrese în relaţiile ruso-americane.
“După o examinare aprofundată (…), am ajuns la concluzia că relaţiile bilaterale cu Rusia nu au înregistrat suficiente progrese recente pentru ca să aibă loc un summit americano-rus la începutul lui septembrie”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Obama, citat într-un comunicat care menţionează cazul Snowden.
Casa Albă a lăsat să planeze îndoiala, de aproximativ două săptămâni, asupra menţinerii acestei întâlniri bilaterale înaintea summitului G20 la Sankt Petersburg, în contextul în care relaţiile între Moscova şi Washington s-au deteriorat puternic, în special din cauză că ruşii i-au acordat azil fugarului american Edward Snowden, un fost analist american care a dezvăluit un program de supraveghere a comunicaţiilor electronice la nivel mondial de către serviciile de informaţii din ţara sa.
“Ataşăm o mare importanţă progreselor înegistrate cu Rusia în primul mandat al preşedintelui (Obama, în perioada 2009-2013), ca de exemplu noul Tratat START şi cooperarea cu privire la Afganistan, Iran şi Coreea de Nord”, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al casei Albe.
“Totuşi, dată fiind lipsa de progrese în probleme ca apărarea antirachetă, proliferarea (nucleară), comerţ, probleme de securitate şi drepturile omului, în ultimul an, am informat Guvernul rus că noi credem că ar fi mai constructiv să amânăm summitul până când vom obţine rezultate mai multe”, a adăugat el.
În plus, “decizia dezamăgitoare a Rusiei de a-i acorda azil temporar lui Edward Snowden a fost, de asemenea, un element pe care l-am luat în considerare în evaluarea situaţiei relaţiilor noastre”, a subliniat purtătorul de cuvânt.
Participarea lui Obama la summitul G20 de la Sankt Petersburg nu este pusă în discuţie, potrivit Casei Albe, care a confirmat totodată, în urma unui anunţ al Stockholmului în acest sens, faptul că preşedintele va efectua o vizită oficială în Suedia, dup care va merge în fosta capitală imperială rusă.
Decizia americană, care riscă să provoace furia Moscovei, intervine la o zi după ce Obama a reproşat Rusiei că revine, uneori, la o “mentalitate din Războiul Rece”.
“Ceea ce le spun în permanenţă (unor oficiali ruşi), ceea ce îi spun preşedintelui (rus Vladimir) Putin este că acesta este trecutul şi că trebuie să ne gândim la viitor. Şi (că) nu există un motiv pentru ca să nu putem să fim în măsură să cooperăm mai eficient decât o facem”, a declarat Obama într-o emisiune de divertisment a lui Jay Leno, marţi seara.

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …