Friday , December 2 2022

Obama: Avionul prăbuşit în Ucraina a fost doborât de o rachetă trasă din zona controlată de separatişti

obama

Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri că avionul malaezian care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei a fost doborât de o rachetă antiaeriană lansată din zona controlată de separatiştii proruşi, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri că avionul malaezian care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei a fost doborât de o rachetă lansată din zona controlată de separatiştii proruşi.
‘Ceea ce ştim în prezent este că lansarea unei rachete sol-aer a provocat prăbuşirea avionului. Ştim (…) că acest tir a fost efectuat de pe un teritoriu controlat de separatiştii proruşi’, a precizat Barack Obama în timpul unei conferinţe de presă la Casa Albă, amintind că aceşti insurgenţi au doborât mai multe avioane militare ucrainene în ultimele săptămâni.
‘Este însă prea devreme pentru a ne da seama care au fost intenţiile celor care au tras racheta’, a adăugat el, atenţionând astfel împotriva tentaţiei de a se trage concluzii pripite, şi a cerut o investigaţie internaţională credibilă a accidentului, în cadrul căreia experţilor în aviaţie să li se permită un acces neîngrădit la toate probele.
De asemenea, Obama a anunţat că o echipă a FBI şi a Agenţiei Naţionale americane pentru Securitatea Transporturilor (NTSB) se află în drum spre Ucraina pentru a contribui la desfăşurarea investigaţiei.
Liderul de la Casa Albă a calificat prăbuşirea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, soldată cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord, drept o ‘tragedie globală’ şi ‘un semnal de alarmă pentru Europa’, ce trebuie ‘să ne atragă atenţia că a sosit momentul pentru a se restabili pacea şi securitatea în Ucraina’.
Preşedintele american Barack Obama a mai declarat vineri că, potrivit informaţiilor pe care le deţin deocamdată autorităţile SUA, în avionul prăbuşit s-ar fi aflat ‘cel puţin un cetăţean american’.
Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua o cursă pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbuşit joi după-amiaza pe teritoriul Ucrainei, în regiunea Doneţk. Toate cele 298 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.
 

Vezi si

România are 218 pârtii de schi care însumează 189 km, cât o singură staţiune din Franţa sau Elveția

România are un total de 218 pârtii de schi care însumează 189 de kilometri. Spre …