Friday , July 1 2022

Oana Schmidt Haineala, aleasa presedinte al CSM

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au încheiat, vineri, audierea procurorului Oana Schmidt Hăineală, pe care au ales-o, prin vot, noul preşedinte al CSM. Hăineală a primit 10 voturi “pentru” şi 8 “împotrivă”. Contracandidatul lui Hăineală a fost judecătorul Mircea Aron. Este pentru prima dată când un procuror devine preşedinte al CSM.
Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, vineri, cu 10 voturi “pentru” şi 8 “împotrivă” nou preşedinte la Consiliul Superior al Magistraturii.
În proiectul privind principalele obiective ce vor fi urmărite în calitate de preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală arată că urmăreşte o serie de obiective majore, din perspectiva prerogativelor conferite de lege preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului, în consonanţă cu cele surprinse în concluziile şi recomandările Rapoartelor tehnice realizate la nivelul Băncii Mondiale, Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv de Comisia de la Veneţia.
“Prezentul proiect se fundamentează pe ideea implementării celor mai bune practici recomandate de experţii europeni şi internaţionali. Consider că la acest moment nu suntem, din niciun punct de vedere, în postura de a inventa soluţii minune. Ceea ce avem de făcut este să aplicăm principiile cu bună credinţă, curaj şi în considerarea interesului naţional al României. Pentru acest motiv, viziunea managerială avansată pleacă de la realităţile obiective ale sistemului judiciar roman şi de la menţiunile reţinute în variile Rapoarte realizate de partenerii instituţionali externi”, arată Schmidt Hăineală în document.
Ea prezintă în proiect modul în care vede consolidarea Justiţiei ca putere în stat prin întărirea autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, garantarea statutului de magistrat şi a independenţei atât a judecătorilor cât şi a procurorilor, precum şi asigurarea managementului de sistem.
Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit faptul că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.
Surse din magistratură susţineau că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.
Faptul că un procuror şi-a depus candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar. Nu există vreo interdicţie prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM.
Adrian Bordea a cerut, în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, să fie pusă în discuţie problema unei candidaturi a unui fost vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la funcţia de preşedinte al instituţiei.
Întrebat de Daniel Morar dacă se discută posibilitatea unui procuror de a candida la preşedinţia CSM, Bordea a spus că discuţia vizează posibilitatea ca un fost membru al conducerii Consiliului să poată candida, atât timp cât dispoziţia legală spune că mandatul poate fi de un an şi nu poate fi reînnoit.
Judecătorul Mircea Aron, candidat la funcţia de preşedinte al CSM, a propus ca solicitarea lui Bordea să fie unită cu fondul problemei.
Vicepreşedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală, a susţinut că nu i se pare sustenabilă propunerea, precizând că reglementările stabilesc imposibilitatea reînnoirii mandatului pe funcţia pe care candidează un magistrat în Consiliu.
În acest context, judecătorul Alexandru Şerban a propus membrilor CSM să ia o pauză pentru a putea discuta.
Şedinţa CSM în care candidaţii la conducerea CSM urmau să îşi prezinte proiectele de management a fost suspendată pentru 20 de minute.
Anterior, judecătorul Horaţius Dumbravă a adus în discuţie cererea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România adresată CSM ca alegerea conducerii instituţiei să fie amânată, în condiţiile în care, până joi seară, niciun membru al Consiliului nu şi-a anunţat candidatura.
În acest context, judecătorul Mircea Aron a spus că nici el nu a fost foarte prompt cu candidatura, precizând însă că joi, la ora 16.00, a trimis proiectul. El a precizat că se simte mai puţin vizat de observaţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Mircea Aron a spus însă că nu consideră că procedura privind alegerea conducerii CSM trebuie amânată pentru o altă dată, pentru că aşa s-a procedat şi anul trecut, candidaturile fiind anunţate în ziua votului şi, astfel, nu era o surpriză.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a cerut, joi, CSM ca alegerea conducerii instituţiei să fie amânată, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaţilor.
UNJR a precizat că a solicitat în mod oficial actualei conduceri a CSM, încă din 19 decembrie 2012, asumarea publică a candidaturilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului şi a proiectelor candidaţilor.
În opinia UNJR, perpetuarea acestei modalităţi de alegere a conducerii Consiliului, prin anunţarea doar în cadrul şedinţei a candidaturilor şi a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicţie cu principiile transparenţei şi responsabilităţii asumate în mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.
UNJR consideră că alegerea conducerii CSM trebuie făcută printr-o procedură similară celei pentru şefii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
realitatea.net

Vezi si

Aproape 60 de curse întârziate joi pe Aeroportul „Henri Coandă” din București

Aproape 60 de curse au avut întârzieri, joi, pe Aeroportul „Henri Coandă” din București, cumulând …