Wednesday , April 24 2024

O posibila catastrofa ameninta Balcanii dupa inundatii

serbia

Serbia și Bosnia așteaptă miercuri o nouă viitură pe râul Sava și evaluează întinderea pagubelor provocate de cele mai grave intemperii de peste un secol, care au afectat peste 1,6 milioane de persoane și au lăsat în urmă 49 de morți, potrivit AFP.
În Serbia, mobilizarea este totală. Se întăresc digurile din orașele traversate de Sava, râu care se varsă în Dunăre la Belgrad. ‘Ne așteptăm la niveluri de vârf miercuri, apoi vineri’, a declarat primarul Belgradului, Sinisa Mali.
Situația este mai grea în nord-estul Bosniei, mai ales în împrejurimile orașului Orasje, unde voluntari și echipe de salvare au ridicat un baraj din saci de nisip de-a lungul râului Sava, pe o lungime de 6 kilometri.
Sava amenință în continuare. Pierderile sunt atât de mari încât această regiune își va reveni abia peste zece ani, a apreciat un responsabil municipal din Orasje, Blaz Zuparic.
Mai multe localități rurale din apropierea orașului Orasje sunt acoperite de apă, mai ales Kopanica, unde nu se mai văd decât acoperișurile caselor, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea națională.
Pe lângă ‘catastrofa ecologică’, această regiune va înregistra un al doilea exod, a spus Blaz Zuparic, referindu-se la evacuările provocate de conflictul intercomunitar din Bosnia (1992-1995).
În orașele din care apa s-a retras, a început o cursă contra cronometru pentru a curăța și dezinfecta, în scopul prevenirii epidemiilor. În Bosnia și în Serbia, cadavrele a sute de vaci, oi, porci și alte animale înecate au intrat în descompunere, fenomen ce va fi accelerat de creșterea temperaturilor.
‘Trebuie să se acționeze prompt pentru a se evita o catastrofă și mai gravă, aceea a bolilor infecțioase’, a spus ministrul sârb al sănătății.
Potrivit estimărilor, pierderile din Serbia depășesc de departe nivelul de 0,64% din PIB. Premierul sârb, Aleksandar Vucic, a semnalat că unii experți au evaluat pierderile la un miliard de euro. Ministrul infrastructurii, Zorana Mihajlovic, a precizat că 3.500 de kilometri de drum din Serbia au fost devastați de inundații.
În Bosnia, se vorbește de pierderi de sute de milioane de euro, iar situația pe plan umanitar rămâne îngrijorătoare. Aproximativ un sfert din populația de 3,8 milioane a Bosniei a fost afectată de inundații și au fost evacuate peste 100.000 de persoane, acesta fiind cel mai grav exod din țară de după războiul intercomunitar din 1992-1995.
Peste 30.000 de sinistrați au fost evacuați din regiunile inundate din Serbia. În Croația, au fost evacuate aproximativ 15.000.
Ajutoarele umanitare internaționale continuă să sosească în cele două țări. La Belgrad, comisarul european pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și reacția la situații de criză, Kristalina Gheorghieva, a dat asigurări că UE a făcut tot ce era necesar pentru a ‘debloca fonduri în scopul de a răspunde nevoilor umanitare imediate’ ale Serbiei.
Autoritățile sârbe au decretat marți trei zile de doliu, iar în Bosnia a fost marți zi de doliu.
 
 

Vezi si

Poşta Română: Până de sărbători putem livra pensiile; depinde când ne intră banii în conturi

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la …