Tuesday , July 5 2022

O femeie a murit în spital după ce a așteptat 16 ore pe scaun la Urgențe

O femeie de 70 de ani, din Constanța, a murit după ce a fost lăsată să aștepte 16 ore pe un scaun, pe holul Urgenței de la Spitalul Județean. Familia bătrânei a depus plângere la Poliție și a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Fiul femeii care a așteptat 16 ore la Urgențe și apoi a murit a depus o plângere penală la poliție în care îi acuză pe medici că nu s-au îngrijit de starea mamei sale timp de o zi și o noapte, timp în care bătrâna a fost lăsată să aștepte pe un scaun, în holul instituției.

Femeia a ajuns la spital în 1 februarie, în jurul orei 7 dimineața, acuzând dureri în piept și abdomen. Abia după 12 ore, femeia a fost luată și i s-a făcut o electrocardiogramă (EKG), o radiografie, un CT, iar după alte patru ore a fost mutată pe un pat.

După o oră de când a fost pusă în pat, bătrâna a murit în brațele fiului său.

Reprezentanții Poliției Constanța au declarat că în această cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

„S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul a făcut astăzi (luni – n.r.) plângere și acuză că, sâmbătă, mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7 până la ora 12 la urgențe fără să fie tratată cum trebuie de cadrele medicale”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța.

Rudele femeii de 70 de ani povestesc că sâmbătă dimineaţa ea a început să se simtă rău şi acuza dureri în piept şi abdomen. Familia a chemat ambulanţa, dar în momentul în care a ajuns la spital a început calvarul.

Popa Constantin, fiul femeii: „Au adus-o în jur de 7 şi ceva pe secţie, i-au făcut primele analize, din acel moment aproximativ 12 ore a stat în serviciul de urgenţă, înăuntru fără să se ia nici măcar măsuri de găsire a diagnosticului, de aflarea unui diagnostic şi nici măcar de rezolvare a problemelor, că respira foarte greu și o durea în capul pieptului, o durea abdomenul.”

După 12 ore de chin şi aşteptare, femeia a fost dusă la investigaţii suplimentare la un Computer Tomograf, fiul susţine că el a insistat pentru acest CT.

Rezultatele au arătat că femeia avea lichid în zona inimii şi a plămânilor. Dar nici după aceste rezultate, pacienta nu a fost preluată de medici.

Popa Constantin – fiul femeii: „În momentul în care a fost gataîn jurul orei 19:50 şi analiza imagistica, din acel moment se ştia clar ce probleme are. Nici din acel punct de la 19:55 până la ora decesului, ora 23 şi ceva, nu a venit nici un doctor nici să o consulte, nici nu s-a luat nici un fel de măsuri legate de rezolvarea problemei.”

Mai bine de 14 ore femeia a fost ţinută pe un scaun, spune fiul ei, şi singura intervenţie care i s-a făcut a fost un consult superficial al unei asistente care a palpat-o.

Bogdan Obadă, director medical: „E normal să se întâmple un act medical aşa? pe un scaun? NU, nu este normal. Pacienta în funcţie de gravitatea cazului, trebuia să stea pe un pat, trebuia să fie consultată, trebuia să fie consultată de medic, nu de asistentă.”

Femeia a murit în braţele fiului ei, după aproape 16 ore de aşteptat pe holurile unităţii de primire urgenţe.

Popa Constantin – fiul femeii: „S-a aplecat spre față, am întrebat-o ce are, nu mi-a răspuns, mi-a murit efectiv în braţe.”

Reprezentanții Spitalului Județean Constanța au declarat că fac și ei o anchetă internă pentru a se stabili cine se face vinovat de decesul femeii.

„Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu, dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă”, a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.

Medicii și polițiștii așteaptă rezultatul necropsiei pentru a se stabili cauza decesului femeii de 70 de ani.

surse: stirileprotv.ro, digi24.ro

Vezi si

Lista completă a schimbărilor fiscale pregătite de Guvern. Ce taxe cresc, ce deduceri se acordă, cum se vor impozita IMM-urile și dividendele

Luni seara, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță privind modificarea Codului …