Friday , April 19 2024

O dronă americană a fost lovită de un avion de luptă al Rusiei deasupra Mării Negre și s-a prăbușit

Un avion de vânătoare al Rusiei s-a ciocnit cu o dronă de supraveghere a SUA deasupra Mării Negre, în apele internaționale. Din cauza coliziunii, drona a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de Forţele Aeriene americane care operau drona de la sol. Incidentul a avut loc marţi dimineață, în jurul orei 08.00.

Forțele Aeriene americane precizează că au fost implicate două avioane Su-27 care au făcut o interceptare “nesigură și neprofesionistă” a dronei. Aeronavele nu au tras, dar aripa unui avion i-a lovit elicea dronei.

Din cauza incidentului, unul dintre avioanele militare ruse a fost pe punctul de a se prăbuşi, dar s-a redresat. US Air Force a explicat în comunicatul oficial:

“Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională asupra unei aeronave MQ-9 fără pilot de supraveghere și recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. La aproximativ 7:03 AM (CET – 8:03, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând forțele americane să doboare MQ-9 în apele internaționale. De câteva ori înainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața dronei MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă. Acest incident demonstrează o lipsă de competență pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional, când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europa și Africa. „De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesionist și în siguranță”, a adăugat generalul Hecker.

„Acest incident urmează un tipar de acțiuni periculoase ale piloților ruși, în timp ce interacționează cu aeronavele americane și aliate în spațiul aerian internațional, inclusiv deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale echipajului rusesc sunt periculoase și ar putea duce la calcule greșite și la o escaladare neintenționată”, a mai precizat comandantul US Air Forces.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus că nu este neobișnuit să existe interceptări de către aeronave rusești ale aeronavelor americane deasupra Mării Negre, dar „incidentul este demn de remarcat pentru cât de nesigur și neprofesist a fost”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) din SUA subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar acest incident este ”unic”, pentru că a condus la pierderea dronei Reaper.

Reacția Kremlinului

Potrivit Ministerului rus al Apărării, „marţi dimineaţă, în zona peninsulei Crimeea, a fost înregistrat zborul unui avion fără pilot american în direcția frontierei de stat a Federației Ruse.

Zborul dronei americane a fost efectuat cu transponderele oprite, încălcând granițele zonei de regim de utilizare a spațiului aerian.

După descoperirea dronei americane, avioane de vânătoare au fost ridicate în aer”, transmit ruşii.

„Ca urmare a manevrelor bruște, drona americană a trecut la un zbor necontrolat, pierzând altitudine și a intrat în coliziune cu suprafața apei. Avioanele de luptă ruse nu au folosit armele de bord, nu au intrat în contact cu aparatul de zbor fără pilot și s-au întors cu succes la baza aeriană”, comunică autorităţile ruse.

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni – bulă optronică şi radar – în vederea unor operaţiuni de supraveghere, la o viteză de croazieră de 335 km/h. Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane. Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor. Poate duce la bord mai multe tipuri de armament – bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …