UPDATE: Scandalul in jurul „Jafului secolului” ia amploare. Numele lui Cătălin Botezatu apare în scandalul furtului de tablouri din Olanda

reportersite
25 ianuarie 2013, 10:40

UPDATE: Potrivit MEDIAFAX, evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar. Totodată, anchetatorii au arătat că cei trei bărbaţi arestaţi ar fi fost denunţaţi procurorilor de către o fostă iubită a unuia dintre aceştia.

Conform anchetatorilor, există trei fotografii cu cei trei cum au vizitat muzeul Kunsthal, din Rotterdam.

O echipă de poliţişti şi un procuror olandez au fost delegaţi în România pentru a participa la ancheta legată de furtul unor tablouri de la Muzeul Kunsthal, din Rotterdam, de către mai mulţi români, a anunţat, joi, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Şeful Poliţiei Române a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu secretarul general Interpol, că în acest caz, considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, s-au făcut percheziţii şi s-au audiat mai multe persoane, ancheta fiind în plină desfăşurare. Petre Tobă a precizat că există indicii că la furt au participat mai multe persoane, până în prezent fiind arestaţi doar trei autori, Eugen Darie, Radu Dogaru şi Mihai Alexandru Bitu.
Despre cei trei se ştie că locuiau de mai mulţi ani pe teritoriul Olandei şi erau cunoscuţi ca făcând parte din rândul hoţilor.

Reamintim că şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din Muzeul Kunsthal, din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Poliţia i-a interogat atunci pe posibilii martori şi a examinat imaginile video înregistrate de sistemul de securitate al muzeului.

Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile. Decizia a fost contestată de cei trei la Tribunalul Bucureşti, care judecă vineri recursurile lor.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, a arătat instanţa Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Potrivit documentului citat, „în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro”.

România TV informează că numele designerului Cătălin Botezatu apare în dosarul „Jaful secolului” al celor şapte tablouri din muzeul Kunsthal, Rotterdam, în valoare totală de aproximativ 300 de milioane de euro. Botezatu neagă orice implicare în acest dosar.

Două dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul din Rotterdam au fost văzute în România. Este vorba de două picturi de Matisse, evaluate la 60 de milioane de euro. Hoţii ar fi fost daţi pe mâna autorităţilor de amanta unuia dintre hoţi, au declarat surse pentru Realitatea TV.

Asistentul manager al creatorului de modă Cătălin Botezatu şi un cetăţean din Republica Moldova s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri Constantin Dinescu la o prezentare de modă. Cei doi i-ar fi propus omului de afaceri să cumpere cele două tablouri. Acesta s-ar fi arătat interesat de afacere, dar a cerut ajutorul unui expert.

După evaluare, s-a ajuns la concluzia că cele două tablouri erau originale. Dinescu a refuzat, însă, să cumpere tablourile întrucât se presupunea că aparţineau patrimoniului şi că ar fi fost furate.

Potrivit Romania TV, asistentul lui Cătălin Botezatu ar fi mers cu tablourile la un evaluator şi a vrut să le vândă, spunând că sunt replici. Evaluatorul şi-a dat seama că sunt originale şi nu a acceptat operele.

Cătălin Botezatu nu este acuzat şi nici nu s-a început urmărirea penală împotriva lui.