Thursday , March 30 2023

Numărul cazurilor de Covid s-a dublat de la o săptămână la alta. Aproape 15.000 de noi infectări în ultimele 7 zile

Numărul cazurilor de Covid a înregistrat o dublare față de săptămâna anterioară în România, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a subliniat că era așteptată această creștere, iar ea va mai dura încă 4-5 săptămâni. Totuși, spune ministrul, cazurile nu sunt grave, iar numărul persoanelor internate nu este mare.

În același timp, Alexandru Rafila a precizat că de marţi Ministerul Sănătății va relua raportările zilnice a evoluției cazurilor de Covid.

”În săptămâna precedentă s-au înregistrat 14.943 de cazuri. În spitale sunt internate 1.410 persoane, iar 225 dintre acestea sunt copii. De asemenea, în ultima săptămână au fost 33 de decese. Sunt 86 de persoane la ATI, majoritatea sunt nevaccinate. Proporția de paturi ocupate la ATI este 4,66%. Nu avem niciun copil internat în secțiile ATI.

În ultimele 3 săptămâni am avut o dublare săptămânală a cazurilor. Este un trend așteptat. Această creștere va mai dura 4-5 săptămâni, după care numărul de cazuri se va stabiliza și vom vedea când va avea loc o descreștere”, a declarat Alexandru Rafila.

În ceea ce privește rata de pozitivare, aceasta a crescut la 12%. Spre comparație, în urmă cu două săptămâni a fost de 7,6%. ”Rata de pozitivitate este de 12%, este un indicator bun. În valul precedent am avut și 30%-32%. Probabil vom ajunge și acum la o rată mare. Tulpina Omicron este dominantă.

Repetăm aceleași indicații, orice persoană simptomatică se testează la medicul de familie sau solicită ambulanța, dacă este pozitivă se impune izolarea. La pacienții cu comorbidități se recomandă internarea”, a explicat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă există riscul ca la începutul anului școlar cursurile să se desfășoare în sistem online sau hibrid, în cazul în care numărul cazurilor de Covid va fi mare, Alexandru Rafila a precizat că nu crede că va exista acest pericol. ”Nu vreau să fac speculații. Nu cred că sistemul de sănătate va fi în pericol în ceea ce privește capacitatea spitalelor pentru a trata bolnavii. Nu cred că există riscul ca școlile să nu fie redeschise. Știm ce este de făcut încât să limitezi închiderea școlilor și cu atât mai puțin să nu punem sub semnul întrebări începutul anului școlar”, a punctat ministrul Sănătății.

Totodată, întrebat dacă masca va fi obligatorie la școală sau în alt mediu, Rafila a spus că în momentul de față este doar o recomandare. ”Nu avem în momentul de față niciun fel de instrument care să facă posibilă impunerea utilizării măștii. Noi am recomandat-o, este important ca lumea să conștientizeze necesitatea utilizării măștii atunci când există multe persoane”, a explicat Rafila.

Vezi si

Lege promulgată: Românii care adoptă copii pot sta doi ani în concediu de acomodare și primesc indemnizație

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care perioada concediului de acomodare în procesul de …