Wednesday , April 17 2024

Instanta a decis: Greva ROMATSA e legala. Aeroporturi blocate pe 1 septembrie

greva romatsa

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dat, vineri, castig de cauza sindicalistilor de la ROMATSA, respingand contestatia conducerii institutiei la decizia acestora de a intra in greva generala la data de 1 septembrie.
Magistratii care au judecat aceasta speta au hotarat ca angajatii ROMATSA pot sa protesteze si sa isi ceara drepturile, in conditiile in care ei au anuntat ca pe 1 septembrie vor asigura traficul doar pentru o treime din cursele aeriene, ca urmare a faptului ca revendicarile lor nu au fost solutionate, relateaza Digi24.
Decizia e executorie, insa nu e definitiva, pentru ca se poate face apel in termen de 10 zile. Totusi, trebuie asteptata motivarea deciziei instantei, iar aceasta ar putea veni dupa 1 septembrie.
Sindicalistii aflati in sala de judecata au aplaudat decizia judecatorilor, la fel si colegii lor care asteptau in afara tribunalului.
Avocatul sindicalistilor a subliniat in fata judecatorului faptul ca negocieri cu conducerea institutiei si a Ministerului Transporturilor s-au mai purtat si anul trecut, dar promisiunile nu au fost onorate.
Gabriel Tudorache (foto centru), liderul sindicatului controlorilor de trafic aerian, a declarat ca decizia instantei “dovedeste ca am respectat toti pasii legali” si a subliniat faptul ca sindicatul nu doreste sa se ajunga la greva generala pe 1 septembrie, ci este deschis la negocieri, care ar putea avea loc in acest weekend.
“Nu ne dorim aceasta greva, nu dorim sa afectam ROMATSA si pasagerii. Suntem dispusi sa negociem sambata, duminica sa avem contract colectiv de munca pana luni, pentru a se evita aceasta greva”, a mai punctat acesta.
In plus, Gabriel Tudorache spera ca, si daca s-ar ajunge la greva generala in urma negocierilor, sa se asigure mai bine de o treime, chiar jumatate din traficul aerian pe 1 septembrie.
De asemenea, acesta a subliniat faptul ca pe parcursul grevei generale vor fi asigurate obligatoriu zborurile in interes de stat sau cele umanitare, precum si faptul ca decizia privind cursele care vor fi operate este luata de forurile internationale, de Eurocontrol, nu de sindicate.
Totodata, acesta a reamintit ca o greva generala pe termen nelimintat poate fi suspendata doar de organizatori si a criticat faptul ca Ministerul Transporturilor nu a solutionat definitiv situatia generalului Ion Aurel Stanciu, numit recent secretar de stat in minister, dar inca neinlocuit de la sefia ROMATSA.
Sindicalistii spun ca daca acesta revine la carma institutiei, toate negocierile purtate zilele acestea ar urma sa fie anulate de el.
In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite, informeaza Mediafax.
Printre cele 14 revendicari pe care le solicita sindicalistii in noul contract colectiv de munca se numara pensionarea la 55 de ani.
ROMATSA are in prezent 1.530 de angajati, in conditiile in care teritoriul Romaniei este tranzitat zilnice de un numar de aeronave cuprins intre 2.500 si 3.000.

Vezi si

Aproape 1.000 de cazuri de rujeolă în ultima săptămână în România și un deces

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că în perioada 1 ianuarie 2023 – …