Thursday , February 2 2023

Nouă din zece români au fost afectați psihic de situația din Ucraina

Situația din Ucraina a afectat psihic 90% dintre români și a schimbat rutina a 70%, conform unui studiu desfășurat online în cadrul campaniei “Luna Asigurărilor de Sănătate”, la care au participat 2.105 respondenți.


Astfel, doar 13% dintre participanții la sondaj au declarat că situația din Ucraina nu le-a afectat deloc starea psihică. În schimb, 34% estimează că au fost afectați negativ “într-o oarecare măsură”, 27% – într-o mică măsură, iar 19% – într-o mare măsură de conflictul din țara vecină.
De asemenea, 36% dintre respondenți estimează că rutina lor zilnică sau obiceiurile lor sănătoase le-au fost afectate într-o mică măsură, 30% – într-o oarecare măsură, iar 11% – într-o mare măsură de această situație. 26% dintre participanții la sondaj au declarat că nu au fost afectați deloc de conflictul din Ucraina.
Starea psihică a românilor a fost afectată, de asemenea, și de pandemia de COVID-19: doar 12% dintre participanții la sondaj au declarat că pandemia COVID-19 nu le-a afectat deloc starea psihică. 32% estimează că au fost afectați negativ “într-o oarecare măsură”, 30% – într-o mică măsură, iar 24% – într-o mare măsură.
Studiul privind sănătatea individuală, desfășurat online în perioada 1 – 11 martie 2022, a vizat atât aspecte privind sănătatea fizică, cât și cea mintală și a inclus două etape distincte: un chestionar pe care respondenții au fost rugați să îl completeze zilnic, timp de 10 zile, care a urmărit să evalueze obiceiurile sănătoase din viața de zi cu zi ale participanților; respectiv un al doilea chestionar, transmis la finalul celor 10 zile, cu rol de autoevaluare a participării la studiu, dar și având ca obiectiv să identifice modul în care respondenții s-au poziționat față de situația din Ucraina, respectiv pandemia de COVID-19 – doi factori care pot avea un puternic impact asupra sănătății mintale.
Pe timpul celor 10 zile inițiale de studiu, au fost urmărite mai multe aspecte și obiceiuri zilnice referitoare la ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos. (Agerpres)

Vezi si

PNL vrea comasarea alegerilor: 2024 nu poate fi un an total ratat. PSD nu pare a fi de acord

PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …