Thursday , April 18 2024

Nou eşec al României în UE: Aderarea la Schengen se amână sine die

Consiliul JAI nu a luat, joi, nicio decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, din cauza opoziţiei mai multor state membre, scrie AFP. Germania, Olanda şi Finlanda şi-au anunţat deja, în mod explicit, opoziţia. Potrivit Realitatea TV, doar 10 state susţin aderarea României şi a BUlgariei la Schengen.
O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu va fi luată înainte de luna decembrie, întrucât guvernul olandez aşteaptă publicarea raportului Comisiei Europene (CE) din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), a declarat joi ministrul olandez pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), la Bruxelles, scrie Agerpres.
‘Astăzi nu va fi nicio decizie, este doar o informare, vom avea o nouă sesiune în decembrie, ştiţi poziţia noastră, două rapoarte MCV consecutive trebuie să fie pozitive, aceasta este poziţia guvernului olandez’, a declarat Fred Teeven presei.
Întrebat ce progrese aşteaptă în combaterea corupţiei în cele două ţări pentru ca Olanda să-şi schimbe poziţia privind aderarea lor la zona de liberă circulaţie, ministrul olandez a răspuns: ‘Trebuie să fie două rapoarte pozitive la rând, în acest moment nu este cazul, vom vedea care este situaţia în decembrie’.
Anterior, surse din cadrul preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE au precizat că subiectul a suscitat ‘discuţii considerabile între statele membre în Comitetul Mixt şi în COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi) în ultimele câteva săptămâni’. ‘Cred că nu va fi un vot sau o decizie la Consiliu mâine (joi – n.r.), cred că asta este general acceptat, chiar premierul /român Victor/ Ponta a spus asta ieri (marţi – n.r.). În acelaşi timp, există o recunoaştere a faptului că subiectul trebuie să rămână pe agendă într-un mod foarte serios şi cred că veţi vedea un angajament de a reveni asupra subiectului chiar în acest an’, au adăugat sursele citate.
Până miercuri, subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen a figurat temporar ca decizie, ceea ce înseamna că, în Consiliul JAI, România şi Bulgaria ar fi putut solicita preşedinţie irlandeze a Consiliului UE să se supună la vot aderarea la Schengen. Potrivit preşedinţiei irlandeze, chestiunea lipsei de consens privind aderarea României şi Bulgariei la zona liberă de circulaţie este o problemă politică, nu tehnică.
Extinderea spaţiului Schengen trebuie să fie aprobată în unanimitate în Consiliul JAI. În procedura decizională de extindere a spaţiului Schengen, Parlamentul European are doar un rol consultativ. La 8 iunie 2011, Parlamentul European a adoptat, la Strasbourg, raportul elaborat de Carlos Coelho (PPE) cu privire la îndeplinirea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, ceea ce înseamnă că eurodeputaţii şi-au dat avizul favorabil pentru aderarea celor două ţări la spaţiul Schengen, considerând că acestea sunt deplin pregătite.
“Nu va exista niciun vot şi nicio decizie”, a comunicat preşedinţia irlandeză a Consiliului UE. “Deocamdată, nu există consens” pentru integrarea României şi Bulgariei deoarece “mai multe state au rezerve şi preocupări”, a precizat o sursă din cadrul preşedinţiei irlandeze.
“Dosarul nu va putea fi soluţionat de preşedinţia irlandeză şi va trece la Lituania”, care va deţine preşedinţia Consiliului UE începând din iulie, adaugă sursa citată. O reuniune a ambasadorilor statelor UE era programată miercuri seara la Bruxelles în încercarea de a se găsi o soluţie la actuala criză, conform unor surse diplomatice.

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …