Wednesday , November 30 2022

Nou COD GALBEN de ninsori, valabil două zile. Se va depune strat consistent de zăpadă

cod ninsori

ANM a emis o nouă avertizare meteo, valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară. . Local în Moldova şi Transilvania şi pe arii extinse în zona montană vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, cu precădere în Carpaţii Meridionali şi Orientali.
În intervalul 26 noiembrie, ora 06 – 27 noiembrie, ora 09, precipitaţiile vor cuprinde treptat majoritatea regiunilor şi se vor intensifica. Local în Moldova şi Transilvania şi pe arii extinse în zona montană vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, cu precădere în Carpaţii Meridionali şi Orientali.
În regiunile sudice şi sud-estice vor predomina ploile, iar cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 35 l/mp. Totodată, în aceste regiuni, dar şi la munte, vântul va avea intensificări temporare, pe arii restrânse depăşind la rafală 50…55 km/h.
Ninsori, slabe cantitativ, se vor semnala şi în după-amiaza zilei de miercuri, 25 noiembrie şi în prima parte a nopţii de miercuri spre joi (25/26.11) în nord-est, centru, precum şi în zonele de deal şi de munte. Precipitaţiile vor continua şi în zilele care urmează şi vor fi intervale în care ele vor fi abundente. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor, Administraţia Naţională de Meteorologie va emite noi mesaje.
În următoarele zile, vremea se va menţine închisă, iar precipitaţiile vor continua în toate ţara şi local vor fi mai importante cantitativ. Se vor semnala mai ales ploi, la munte ninsori, iar în centru, local în nord-est şi pe arii restânse în rest vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în regiunile extracrpatice şi în zonele montane. Temperaturile maxime vor fi de la 0…2 grade in depresiunile Carpatilor Orientali si 14…15 grade pe litoral, in prima zi, apoi valorile termice vor fi în scadere si aici, respectiv nu vor mai depăşi 9…10 grade.
PROGNOZA METEO JOI. Vremea va fi în general închisă şi vor cădea precipitaţii, pe arii relativ extinse, mai ales în cursul zilei. Local, în regiunile estice şi sud-estice, precum şi în zonele mai înalte de relief cantităţile de apă vor fi mai importante.
Precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare la munte şi în jumătatea de nord a Moldovei, sub formă de ploaie în zonele de câmpie din sud şi sud-est şi mixte în rest. Izolat vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, precum şi în sudul şi în sud-estul teritoriului.
Valorile termice diurne vor fi mai scăzute decât în mod obişnuit în regiunile vestice şi nord-estice, uşor mai ridicate în sud-est şi în jurul mediilor climatologice specifice acestei perioade în rest. Astfel, maximele se vor incadra între -1 şi 10 grade, mai ridicate în Dobrogea spre 14 grade. (-1 grad in nordul Moldovei)
PROGNOZA METEO VINERI. Vremea va fi în general închisă. Mai ales seara şi noaptea, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde majoritatea regiunilor, iar în cele sudice şi la munte, local, se vor acumula cantităţi importante de apă. Excepţie va face nord-vestul teritoriului, unde acestea vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse. Vor fi ploi, dar în zonele montane, local în Moldova şi, trecător, în restul teritoriului se vor semnala precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare.
Vântul, slab şi moderat parcursul zilei, se va intensifica în a doua parte a intervalului în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi pe crestele montane. Temperaturile maxime, în limitele normelor climatologice caracteristice acestei perioade, vor fi cuprinse între 0 si 9 grade, mai ridicate în Dobrogea, până la 12 grade pe litoral. ( 0 grade in nordul Moldovei)
 
 

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …