Tuesday , April 30 2024

Noile taxe pe care le pregateste Guvernul. Ce angajamente şi-a luat Ponta catre FMI

Ponta-Lagarde

Scrisoarea de intenţie trimisă săptămâna trecută la Washington, prin care Guvernul îşi asumă în scris angajamentele faţă de FMI în vederea semnării unui nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, include mai multe referiri la taxele şi impozitele pe care Executivul le are în vedere decât şi-au asumat public premierul Victor Ponta şi miniştrii Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea, principalii negociatori, arata o analiza gandul.info.
Scrisoarea, ţinută secretă de Guvern până la intrarea în boardul FMI de la sfârşitul lunii, face menţiuni la aplicarea CASS-ului de 5,5%, de la 1 ianuarie 2014, pentru toate veniturile din chirii, la accizele pentru produsele de lux deja introduse în lege, dar şi la taxarea proprietăţilor în funcţie de destinaţie plus la lărgirea bazei de impozitare pentru colectarea contribuţiilor la pensii, fără a se specifica clar dacă vor mai exista excepţii.
Acordul de tip stand-by se va derula timp de doi ani, până în 2015, şi  ar urma să pună la dispoziţia Guvernului 3 miliarde de lei – două de la FMI şi unul de la Banca Mondială – pentru situaţia în care va avea nevoie de un împrumut. Al patrulea miliard negociat în iulie vine de la Bruxelles. Delegaţia FMI va evalua trimestrial progresele în primul an şi semestrial în al doilea. Prima evaluare va avea loc pe 20 decembrie 2013, iar a doua până la 28 martie 2014.
Gândul prezintă în exclusivitate conţinutul integral al scrisorii ale cărei linii generale urmează să fie prezentate marţi de premierul Victor Ponta în plenul Parlamentului, de la ora 16.00. Potrivit textului scrisorii, „România continuă să fie vulnerabilă la şocuri externe şi la tulburări pe pieţele externe de capital”, are „venituri slabe şi presiuni pe cheltuieli din ce în ce mai mari”, “împrumuturile neperformante au crescut cu 20% faţă de 2011”, iar „arieratele au început să scadă la nivelul autorităţilor locale,  dar au început să crească din nou în administraţia centrală”.
La ce noi masuri s-a gandit Guvernul:
– Noile taxe pe proprietate, în funcţie de destinaţie
– Cui îi mai pregăteşte Guvernul reţinerea CAS
– Controverse în jurul drepturilor de autor şi ale PFA
– Reforma în sănătate. Mai puţine medicamente compensate
– Ce se întâmplă cu dividendele “mascate în împrumuturi”
– Arieratele, pe lista marilor restanţe
– Primăriile şi ministerele îşi pun proiectele “neeuropene” în cui
– Strategia în cazul companiilor de stat
CITITI AMANUNTE AICI

Vezi si

Codul silvic, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu numeroase amendamente, proiectul de lege privind Codul silvic, iniţiat de …