Monday , January 30 2023

Noi sanctiuni impotriva Rusiei din partea UE sunt foarte probabile, SUA pregateste sanctiuni unilaterale

obama-putin

Noi sanctiuni impotriva Rusiei si a separatistilor pro-rusi din Ucraina “par foarte probabile”, au declarati marti surse diplomatice, in preziua summitului UE unde va fi luata decizia finala, in timp ce Statele Unite au lasat sa se inteleaga ca ar putea inaspri unilateral sanctiunile impotriva Moscovei, daca Bruxellesul nu ajunge la un acord, scrie AFP.
Potrivit surselor citate, statele membre au pregatit un ansamblu de noi masuri, in special inghetarea programelor derulate in Rusia de Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
In plus, au negocieri “pentru adaugarea de noi nume la lista de sanctiuni tintite”.
Uniunea Europeana a interzis pana acum acordarea de vize si a inghetat averile pentru circa 60 de personalitati ruse si ucrainene implicate in escaladarea conflictului dintre cele doua tari, fara a impune insa sanctiuni economice de anvergura asupra anumitor sectoare, o etapa denumite la Bruxelles drept ‘faza 3’.
“Nu ne aflam in faza doi sau trei ci in ceva diferit”, a afirmat sursa diplomatica, precizand ca aceasta decizie de a lua in calcul noi sanctiuni nu este “datorata unei presiuni a SUA”.
Summitul de miercuri are ca obiectiv principal desemnarea responsabililor europeni, in special succesorul lui Catherine Ashton in fruntea diplomatiei europene.
Cei 28 de sefi de state europene vor discuta si ultimele evolutii ale conflictului din Ucraina, in timp ce Washingtonul insista sa fie adoptate sanctiuni mai stricte impotriva Rusiei.
UE este divizata asupra extinderii si intensitatii acestor noi sanctiuni, in conditiile in care o serie de state, precum Italia si Germania, au relatii economice foarte stranse cu Moscova.
O alta sursa apropiata dosarului a afirmat ca printre noile sanctiuni care vor fi discutate miercuri de liderii europeni figureaza o eventuala suspendare a investitiilor BEI.
“Unele dintre entitatile si persoanele care vor fi adaugate la lista (cu noile sanctiuni) figureaza deja in cea a SUA”, a declarat aceeasi sursa.
Germania si Franta sunt printre avocatii ferventi pentru impunerea unui armistitiu in Ucraina, in speranta de a evita noi sanctiuni impotriva Rusiei, de care UE este foarte dependenta in materie de energie.
Dar SUA au lasat sa se inteleaga ca ar putea inaspri unilateral sanctiunile impotriva Rusiei daca UE nu o urmeaza in acelasi demers.
Aceasta noua salva, care vizeaza economia Rusiei, nu mai asteapta decat semnatura presedintelui Barack Obama, care ar putea interveni daca liderii europeni nu iau nicio masura in acest sens in cadrul summitului de miercuri, dupa cum a declarat un inalt oficial american, sub acoperirea anonimatului.
De mai multe saptamani, Barack Obama s-a activat in incercarea de a-si convinge aliatii sa adopte noi sanctiuni.
Luna trecuta, liderii G7 reuniti la Bruxelles i-au cerut lui Vladimir Putin sa reduca tensiunea din Ucraina, reducand in special fluxul de arme si de militanti separatisti spre Ucraina, folosindu-si influenta asupra acestora pentru a depune armele.
Or, in cadrul unei conversatii cu premierul britanic David Cameron care a avut loc duminica, Barack Obama a apreciat ca Moscova nu si-a indeplinit conditiile.
Marti, Kievul a cerut noi sanctiuni europene impotriva Rusiei, pe fondul unei nete agravari a tensiunilor in estul rebel.
“Cu cat va dura mai mult, cu atat va fi mai greu sa reasezam Ucraina pe un soclu stabil si sigur, atat din punct de vedere economic cat si politic”, a afirmat marti Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.
El a refuzat insa sa spuna cate persoane sau entitati ar putea fi vizate de noile sanctiuni americane, de teama de a nu-si pune capitalurile la adapost.

Vezi si

Întâlnire a liderilor PNL la Vila Lac. Ciucă dă asigurări că rotația cu PSD se va face conform protocolului

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a dat asigurări colegilor săi, la întâlnirea de duminică de la …