Noi incidente la Hong Kong. Protestatarii spun că poliţia lucrează împreună cu clanurile mafiote

reportersite
05 octombrie 2014, 12:55

hkNoi incidente au avot loc, aseară, la Hong Kong. Demonstranţii pro-democraţie s-au bătut cu poliţiştii, pe care îi acuză că se folosesc de clanurile mafiote pe care le infiltrează printre protestatari. Şeful executivului din Hong Kong a declarat că maniestanţii au termen până luni să elibereze străzile, altfel poliţiştii vor interveni în forţă. De cealaltă parte, liderii studenţilor spun că sunt dispuşi să negocieze, dar numai în anumite condiţii.

Incidentele au avut loc în cartierul muncitoresc Mong Kok. Protestatarii au înconjurat un grup de poliţişti, despre care spun că lucrează împreună cu Triadele, clanurile mafiote din oraş. Oamenii susţin că demonstranţii pro-Beijing care s-au bătut cu studenţii zilele trecute erau, de fapt, mafioţi angajaţi de guvernul din Hong Kong pentru a provoca scandal. Forţele de ordine au răspuns cu spray-uri cu piper şi bastoane de cauciuc pentru a se apăra mulţimea furioasă.

În acelaşi timp, dar în centrul oraşului, zeci de mii de oameni au participat la un concert în aer liber pentru a-şi arăta solidaritatea cu mişcarea pro-democraţie. Tinerii nu par îngrijoraţi de ameninţările autorităţilor.

„Cu cât este mai mare opresiunea, cu atât vom lupta mai puternic şi nu vom renunţa. Alegem să ne urmărim în continuare idealurile”, a spus Joshua Wong, lider al mişcării de protest.

„Aceasta este doar o mişcare a oamenilor din Hong Kong care luptă pentru democraţie şi drepturi egale, de care ar trebui să se bucure toţi oamenii din Hong Kong”, a adăugat Benny Tai, co-fondator al mişcării Occupy Central.

„Trebuie să ne susţinem unii pe alţii, pentru a împlini visul democraţiei”, a spus un protestatar.

Liderii mişcării pro-democraţie au spus că vor negocia cu guvernul din Hong Kong numai după ce autorităţile vor răspunde acuzaţiilor potrivit cărora poliţia lucrează împreună cu mafioţii împotriva celor care demonstrează paşnic. Oficialii sunt însă hotărâţi ca până luni să elibereze centrul oraşului, indiferent de mijloace.

Protestele pro-democraţie au început după ce guvernul de la Beijing a hotărât că doar oameni agreaţi de regimul comunist pot participa la alegeri în Hong Kong.

digi24.ro