Wednesday , November 30 2022

Noapte sângeroasă în Ucraina: Atac cu 35 de morţi la Doneţk

donetk

Trupele guvernamentale au atacat un camion cu insurgenţi răniţi. Presa din Ucraina vorbeşte de 24-35 de morţi .
Trupele ucrainene au deschis focul în noaptea de luni spre marţi asupra unui camion care transporta insurgenţi răniţi în urma luptelor de pe aeroportul din Doneţk. Potrivit unor informaţii, 35 de persoane ar fi murit, conform altora – doar şoferul camionului, relatează marţi RIA Novosti.
Corespondentul Kanal5 din Sankt-Petersburg, Leonid Muraviov, care a fost martor la eveniment, a declarat telefonic pentru ITAR-TASS că cel puţin 24 de persoane au fost ucise în acest atac. ‘S-a tras cu obuze de mortier.. Au murit toţi. Am numărat 24 de cadavre. Am încercat să-i vin în ajutor unei persoane, dar a decedat din cauza rănilor’, a relatat acesta.
Ulterior, trupele subordonate guvernului de la Kiev au deschis focul şi asupra unei ambulanţe care transporta răniţi de pe aeroportul din Doneţk, unde luni au avut lupte grele după ce insurgenţii proruşi au ocupat obiectivul şi au cerut militarilor guvernamentali să părăsească incinta aeroportului, a declarat pentru RIA Novosti unul din liderii aşa-numitelor forţe de autoapărare din Donbas, Serghei Ţâpakov.
‘Militarii implicaţi în operaţiunea specială au tras într-o ambulanţă, care se afla nu departe de intrarea în clădirea aeroportului. Medicii nu au avut de suferit şi nici cei doi răniţi de care îngrijeau. Este imposibilă evacuarea lor deocamdată din acel perimetru’, a afirmat el.
Insurgenţi proruşi au ocupat poziţii luni dimineaţă în zona aeroportului din Doneţk, cerând grupului de soldaţi ucraineni care se afla în clădire să părăsească obiectivul. Ulterior, trupele guvernamentale au anunţat lansarea unei operaţiuni pentru deblocarea activităţii aeroportului, care îşi suspendase complet activitatea. Surse ale separatiştilor proruşi au anunţat că armata a început să bombardeze aeroportul.
Mai târziu, aşa-numitele forţe de autoapărare ale ‘Republicii Populare Doneţk’ au anunţat că au preluat controlul asupra aeroportului. Luni seara, confruntările între armata ucraineană şi insurgenţi au fost reluate, iar avioane şi elicoptere militare au bombardat din nou poziţiile insurgenţilor înarmaţi.
Denis Puşilin, aşa-numitul preşedinte al prezidiului Consiliului Suprem al ‘Republicii Populare Doneţk’, a anunţat că rebelii au doborât două elicoptere ale trupelor guvernamentale, în cursul luptelor pentru aeroportul internaţional Serghei Prokofiev din Doneţk, dar informaţia nu a putut fi confirmată.
‘Atenţie! Mobilizarea de urgenţă a întregului personal medical la spitalele Vişnevski, Kalinin şi spitalul regional de traumatologie. Este nevoie urgent nevoie de medici, voluntari, donatori’, au făcut apel liderii insurgenţilor, chemând populaţia să rămână în case.
Marţi, situaţia este relativ calmă. Nu se mai aud împuşcături sau explozii. Dar cu câteva ore în urmă, în zona podului Putilov şi a comisariatului militar s-au dat lupte grele, inclusiv la staţia de cale ferată din Doneţk. Potrivit rebelilor, un civil a fost ucis de un lunetist, iar două persoane, între care şi un copil au fost rănite.
Discuţiile dintre Rusia şi Ucraina privind livrările de gaze naturale către Kiev ‘au înregistrat progrese’, a afirmat luni comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, care consideră că există ‘o şansă bună’ pentru a se ajunge la un acord înainte de 1 iunie, transmite AFP.
‘Am înregistrat progrese, există o şansă bună să ajungem la un acord până la 1 iunie’, a declarat Günther Oettinger în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate în comun, la finalul negocierilor care au avut loc la Berlin cu miniştrii rus al energiei, Aleksandr Novak, şi ucrainean, Iuri Prodan.
Cele două capitale au timp până miercuri seară pentru a accepta termenii unui compromis ce obligă Ucraina la plata iniţială a două miliarde de dolari către Gazprom, chiar joi, a precizat comisarul european. Plata se referă la o parte a datoriilor acumulate de Ucraina faţă de furnizorul rus Gazprom, pentru livrările neachitate cu începere din noiembrie 2013.
Dacă va fi efectuată la timp, negocierile se vor relua vineri legate de preţul gazelor aplicabil pentru livrările viitoare. Şi aici ‘consider că este posibil un acord’, a precizat Günther Oettinger.
În faza a doua, grupul ucrainean din domeniul gazelor naturale Naftogaz ar urma să plătească Gazprom 500 de milioane de dolari, pe 7 iunie, conform termenilor acordului preliminar elaborat luni.
‘Ucraina este pregătită să îşi plătească întreaga datorie’, a declarat la rândul său ministrul Iuri Prodan. (romaniatv.net)
 

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …