Saturday , July 20 2024

Nicolas Sarkozy a scăpat de urmărirea penală în dosarul Bettencourt

sarkozy

Nicolas Sarkozy, care a fost acuzat că a abuzat de vulnerabilitatea psihică a miliardarei Liliane Bettencourt în timpul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, a beneficiat de neurmărire penală, a anunţat luni o sursă apropiată dosarului, relatează AFP.
Această decizie elimină problemele din calea unei eventuale reveniri a sa în politică, dar numele fostului preşedinte de dreapta (2007-2012), în vârstă de 58 de ani, rămâne citat în mai multe alte dosare.
Fostul preşedinte francez a fost inculpat în martie pentru că a abuzat de vulnerabilitatea psihică a moştenitoarei gigantului de cosmetice L’Oréal, în cadrul unei anchete privind o posibilă finanţare ilegală a partidului său UMP. El era suspectat că a beneficiat de generozitatea lui Bettencourt, în timp ce, potrivit unei expertize medicale, această femeie în vârstă de 90 de ani suferea de senilitate din septembrie 2006.
Potrivit publicaţiilor Le Monde şi Sud Ouest, zece dintre ceilalţi 11 acuzaţi în acest caz, între care fostul ministru al Bugetului Eric Woerth, sunt trimişi în faţa tribunalului corecţional.
Retras din viaţa politică de la înfrângerea suferită în faţa socialistului François Hollande în 2012, Nicolas Sarkozy rămâne de departe candidatul preferat de simpatizanţii UMP, principalul partid de dreapta, pentru alegerile prezidenţiale din 2017.
Fostul şef de stat lasă să planeze îndoiala asupra revenirii sale în politică în timp ce UMP rămâne fără o strategie clară şi fără un lider evident pentru viitorul scrutin prezidenţial.
Celelalte dosare judiciare în care este citat numele lui Nicolas Sarkozy se referă la o posibilă finanţare libiană a campaniei sale electorale şi la un sondaj controversat comandat în timpul preşedinţiei sale.
Numele lui este citat şi într-o anchetă de presupuse comisioane plătite partidului său în anii ’90, în timp ce el era trezorerie, şi într-un arbitraj financiar de la sfârşitul lui 2007 în favoarea omului de afaceri Bernard Tapie.

Vezi si

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale. Clienţii pot rezerva bilete şi pot face check-in online

Serviciile online ale Wizz Air au redevenit funcţionale, iar clienţii pot rezerva acum bilete şi …