Saturday , April 20 2024

Nicolae Popa va fi extrădat

foto: evz.ro
Preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare a lui Nicolae Popa, acesta urmând să fie predat autorităţilor române în termen de 30 de zile, au declarat, miercuri, surse oficiale. Ambasada Indoneziei la Bucureşti a precizat în 9 martie, că Ministerul indonezian al Justiţiei a finalizat dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa şi că actele au fost transmise preşedintelui indonezian, care să semneze un decret în acest sens.
MAE a anunţat, la 24 februarie, că dosarul pentru extrădarea lui Nicolae Popa se afla, din 18 februarie, la Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia pentru a fi finalizat.
Tribunalul Bucureşti a anunţat la începutul lunii martie că va solicita audierea lui Nicolae Popa prin videoconferinţă în procesul în care este judecat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Ministerul Justiţiei informa, în 8 decembrie 2010, că instanţa indoneziană a hotărât că se poate da curs cererii de extrădare formulate de autorităţile române privindu-l pe cetăţeanul român Popa Nicolae, decizia judecătorească fiind definitivă.
Întrucât România nu are un acord de extrădare încheiat cu Indonezia, potrivit procedurii, este necesar ca instanţa indoneziană să se pronunţe definitiv în legătură cu această decizie. Dacă hotărârea instanţei este favorabilă, se întocmeşte un proiect de decret care va fi înaintat Preşedintelui Indoneziei spre aprobare. Numai după ce decretul a fost semnat, extrădarea poate avea loc, explica la acel moment MJ.
Sursa citată preciza de asemenea că instanţa a hotărât că, până la extrădarea efectivă, Popa Nicolae va rămâne în arestul Poliţiei.
În februarie 2010, ministrul indonezian al Justiţiei, Patrialis Akbar, a autorizat extrădarea în România a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, procedura fiind aprobată, ulterior, şi de preşedintele indonezian.
Între România şi Indonezia nu există un acord de extrădare, însă conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extrădarea, în cazul în care preşedintele acceptă o cerere de extrădare, procedura care va fi urmată va fi similară celei în care un astfel de acord ar exista.
Potrivit aceleiaşi legi, Ministerul indonezian al Justiţiei este cel care comunică decretul de extrădare statului solicitant, pe canale diplomatice, însă acelaşi minister poate cere, într-un interval de timp rezonabil, şi informaţii suplimentare în cazul persoanei pentru care s-a cerut extrădarea.
Aceeaşi lege prevede că persoana pentru care a fost cerută extrădarea va fi predată autorităţilor solicitante la data şi locul stabilite de Ministerul Justiţiei din Republica Indonezia. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie 2009, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …