Thursday , August 18 2022

Nicolae Popa va fi adus în România înainte de Paşti

Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, va fi adus în România înainte de Paşti, după ce decretul privind extrădarea lui a a fost semnat de preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono.
Oficiali ai Ministerului Publc, ai Ministerului Justiţiei şi ai Poliţiei Române au discutat mai multe variante pentru preluarea lui Nicolae Popa din Indonezia. Una dintre aceste variante a fost ca doi ofiţeri de poliţie să-l preia pe Popa în data de 19 aprilie, din Indonezia, şi să ajungă în ţară, cu acesta, în 22 aprilie.
Ambasada României la Jakarta a fost informată despre semnarea decretului privind extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia şi a transmis informaţia autorităţilor române de resort, a anunţat, joi, Doris Mircea, director general de comunicare în MAE. Ea a precizat că MAE are doar rolul de a asigura comunicarea dintre autorităţile competente în acest caz din Indonezia şi din România.
Poliţia indoneziană a anunţat miercuri că a primit decretul semnat de preşedintele Susilo Bambang Yudhoyono, care aprobă extrădarea lui Nicolae Popa, condamnat în România pentru înşelăciune, a relatat Jakarta Globe, în ediţia electronică de joi.
Potrivit şefului departamentului de criminalitate informatică al Poliţiei Naţionale, decretul prezidenţial care aprobă extrădarea lui Nicolae Popa a fost emis la 1 aprilie.
Aprobarea extrădării intervine la patru luni după ce Tribunalul districtual din Jakarta de Sud a decis că Popa poate fi extrădat. Acesta a fost arestat la Jakarta în decembrie 2009, pe baza unui mandat de arestare emis de Interpol la solicitarea poliţiei române.
Preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat decretul privind extrădarea lui Nicolae Popa la data de 22 martie, potrivit informaţiilor ambasadei Indoneziei la Bucureşti. Aut
Între România şi Indonezia nu există un acord de extrădare, însă conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extrădarea, în cazul în care preşedintele acceptă o cerere de extrădare, procedura care va fi urmată va fi similară celei în care un astfel de acord ar exista.
Potrivit aceleiaşi legi, Ministerul indonezian al Justiţiei este cel care comunică decretul de extrădare statului solicitant, pe canale diplomatice, însă acelaşi minister poate cere, într-un interval de timp rezonabil, şi informaţii suplimentare în cazul persoanei pentru care s-a cerut extrădarea.
Aceeaşi lege prevede că persoana pentru care a fost cerută extrădarea va fi predată autorităţilor solicitante la data şi locul stabilite de Ministerul Justiţiei din Republica Indonezia.
Potrivit procedurii, termenul de predare este de 30 de zile. Dacă preluarea nu se face la termenul stabilit, persoana respectivă poate fi eliberată după 15 zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.
Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.
Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vezi si

Pe 28 august începe o nouă ediție a programului „Litoralul pentru toți”. Tarifele de cazare pornesc de la 35 de lei pe noapte de persoană

FPTR lansează o nouă ediție a programului “Litoralul pentru toți”. Programul începe pe data de …